Vaner – Sådan arbejdes der med vaner i sporten

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Vaner har i mange år været et samtaleemne, ikke bare i forhold til hverdagens gøremål, men særdeles også i sportens verden.

I dagligdagen spiller vi i tide og utide sammen med vores ”gode” og ”dårlige” vaner. Sjældent bliver vi dog konfronteret med dem, med mindre vi gør os bevidste om dem, eller af andre bliver gjort opmærksomme på dem.

Vores vaner har det nemlig med at kunne noget specielt. De kan integrere sig og snyde sig uden om din bevidsthed – på både godt og ondt – Men hvad er en vane egentlig?

 

En Vane er…

 

En automatisk og ofte ubevidst handling som gentages igen og igen

 

Og de er faktisk rigtig gode at have da vaner, som automatiske og ubevidste handlinger, ikke kræver den samme mentale anstrengelse. Vi frigør med andre ord mentale ressourcer til andre arbejdsopgaver, ved at gøre brugbare handlinger til vaner! 

Vaner kan selvfølgelig også være uhensigtsmæssige. Derfor kan du med fordel prøve at kategorisere dine vaner, det er nemlig lidt for simpelt blot at betragte dem som ”gode” eller ”dårlige”. 

Dine vaner kan kort og simpelt kategoriseres i:

  • Brugbare vaner

  • Ikke-brugbare vaner

  • Neutrale vaner

 

 

 

Værdien af dine vaner bliver dermed afhængig af hvor nyttefulde, gavnlige og ja, brugbare de er. De brugbare vaner er de vaner som støtter dig i at nå dine målsætninger. De kan hjælpe dig med at overholde din planlægning, være koncentreret vedrørende dine procesmål og desuden være en støtte i håndtering af din præstation i kamp/konkurrence. 

Ikke-brugbare vaner gør selvfølgelig det modsatte. Skærmtid og vanen med at ligge med din telefon før sengetid, kan potentielt forværre din søvn. Altid at gøre det samme når du står i forskellige situationer på banen, så det på den måde bliver let at læse for din modstander hvad du vil gøre. Dette er blot typiske ikke-brugbare vaner.   

Neutrale vaner er alle de vaner som ikke har betydning for din præstation – Hvert fald ikke lige her og nu, men de kan få en mental og fysisk betydning, grundet velbehag, senere. Her finder vi nemlig mange af vores mikrovaner. Mikrovaner er de små lette vaner som ikke kræver det store fysiske arbejde at bringe i spil. Det kunne i denne tid eksempelvis være at tage D-vitamin (du kan have vitaminerne stående på dit spisebord). Det kunne også være at stille et gals vand ved siden af din seng, så du fra starten af morgen bliver hydreret. 

 

Men hvad skal der til for at handlinger bliver til vaner?

Det spørgsmål findes der en del forskellige bud på. Flere bøger er blevet solgt på overskrifterne: ”Ændre dine vaner på 7 dage” eller ”Ændre dine vaner på 30 dage”. Tager vi udgangspunkt i forskningen og mere undersøgte studier af vaner, så taler nogle af dem for 66 dage. Et andet studie på nye medlemmer i et fitnesscenter fandt, at der skulle 4 ugentlige træningspas til, i 6 uger, før træning blev en vane. Det er med andre ord svært at konkludere noget. Dog er der en del interventionsstudier der peger på, at hvis man udfører handlinger regelmæssigt, gerne dagligt, så kan der ske en vanedannelse indenfor bare 2 uger.

 

Vaner – Eksempler fra sportens verden

 

Badmintonspilleren Victor – Om nogle af sine vaner i dagligdagen

”En af mine vigtigste vaner er min planlægning. Jeg planlægger min uge forud og sørger for, at skemalægge min træning, styrketræning og restitution, så de hver især er mest optimale i forhold til hinanden. En anden helt konkret vane er, som jeg i starten havde en reminder på min telefon om, men som bare er sker uden omtanke nu, at jeg hver søndag skriver og vender ugen med min mentaltræner.”  

 

 

Ju-jitsu kæmperen Liva – Om nogle af hendes vaner før hun skal i kamp

”Jeg varmer gerne op 2 gange. Første gang en 3-4 timer inden jeg skal i kamp. Sådan en opvarmning med massere af burpees og sved på panden. Så har jeg ligesom været “oppe i det røde felt” inden jeg skal kæmpe. Min næste opvarmning er en times tid inden kamp hvor jeg fokuserer mere på teknik, ekstra gennemgang af analyse af mine modstandere, og visualisering”

Desuden har jeg en vane med ikke at skulle være “in the zone” for mange timer inde kamp. Det går udover mig selv og mine omgivelser. Jeg går gerne rundt og hygger mig med de andre, drikker noget kaffe eller hører en god podcast, også kan jeg begynde at tune mere ind på at skulle kæmpe, kort inden jeg går ned til min anden opvarmning.”

 

 

Fodboldspilleren Freja – Om nogle af hendes vaner i kamp

”Lige inden kampstart lægger jeg altid min drikkedunk til venstre for målet ved stolpen – Jeg tænker ikke engang over at jeg lægger den der. Mentalt giver det mig det, at det modarbejder “distraktion”, og at jeg dermed kan fokusere 100% på kampen. Det holder mig skarp på de fokuspunkter jeg skal være opmærksom på i kampen og fungerer som en konstant reminder i forhold til at være tilstede mentalt i kampen.”

 

 

 

Vanernes magt

Vaner er kommet for at blive og heldigvis for det, når blot de er brugbare eller neutrale. Det er vigtigt at huske at ikke-brugbare vaner stadig er der af en grund – De dækker nemlig et givent behov. Skal vi af med en vane, så skal vanen erstattes af en ny handling, der potentielt kan blive din nye vane. 

 

Har du taget et tjek af dine vaner?

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mød en Mental Motion atlet: Fodboldspilleren Nicolai

"Jeg fandt ud af, at når jeg fejlede, så var det oftest fordi jeg ikke selv troede helt nok på det jeg ville" Nicolai startede tidligt med at spille fodbold. Som baby kravlede han gerne en

Se mere

Mentaltræning håndbold: Tag dine negative følelser alvorligt – før du ender med helt at miste lysten

Mentaltræning håndbold: Så vigtigt er det at få styr på dine negative følelser   For nyligt har et stort studie foretaget på håndboldspillere vist at de negative følelser som

Se mere

Motivation sport: Hvad er motivation i sport?

”Er du ikke topmotiveret i din sport, så burde du måske lave noget andet?” Sådan har jeg ofte hørt både trænere og forældre sige til deres atleter/børn. Heldigvis oplever jeg også, at

Se mere