Træner: sådan skaber du atleter, der kan håndtere deres vrede

Sidsel Iversen

Sidsel Iversen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Sidsel er specialiseret i sportspsykologi med fokus på skiftet fra en sports- og hverdagskultur til en anden. Hun er tilknyttet både klubber, eliteklasser og arbejder med individuelle forløb fuldtid i Mental Motion.
Sidsel Iversen

Du står på sidelinjen, og i er halvvejs inde i kampen. Det er en tæt kamp, og intensiteten er høj. Mikkel, en af dine dygtige spillere, har netop erobret bolden, og han dribler op ad banen mens han forsøger at finde en fri medspiller. Han kan ikke finde ham, og tøver et øjeblik. Det er et øjeblik for længe, for en modspiller når ham og snupper bolden fra ham…

 

Du ved hvad der sker nu… det er sket så mange gange før. Du holder vejret et øjeblik, vil se det ske, før du reagerer… og så kommer det. Vredesudbruddet.

 

”For helvede” efterfulgt at sparken i græssen. ”Kom nu!” henvendt Mikkels medspillere. Mikkel der går rundt på banen, slår ud med hænderne. Blanke øjne, som du ikke kan se, fra sidelinjen, men som du ved er der. Du har set dem så mange gange før.

 

Du er stoppet med at råbe af ham. Gjorde det i starten, men uden positiv effekt. De andre spillere ignorerer ham, gider ikke at høre på hans udbrud. Men stemningen er ikke til at tage fejl af. Spillerne er tavse og agerer mere forsigtigt.

Du står et øjeblik, rådvild, for hvad du bør gøre. Du er på bar bund. Skal du tage ham ud, med henblik på, at ”så kan han da lære det”? Eller lade ham spille og håbe på, det hele løser sig af sig selv?

 

Står du med lignende udfordringer som træneren her? Book en plads på vores træneruddannelse her. 

 

Her er løsningen

Du træffer en beslutning, for der skal ske en ændring.

Du kan ikke længere se det ske og stå midt i kampen og være i tvivl på den måde.

 

I skal blive bedre. I må udvikle Jer.

 

Det er tydeligt for dig, at det er Mikkels håndtering af sit temperament, der spænder ben for ham, og holdet. Så du bliver nødt til at finde ud af, hvordan du kan arbejde med netop det; temperamentet og de store følelser, der somme tider kommer til udtryk.

 

Du tænker lidt bredere og finder ud af, at Sebastian faktisk også kæmper med de store følelser. De kommer bare til udtryk på en anden måde. Og Niklas’ nervøsitet, der nærmest gør ham usynlig det første kvarter af en kamp…

 

Du husker, at Torben, der er træner for u16 pigerne, fortalte om nogle værktøjer han havde lært på et kursus, som havde haft stor effekt. Du har lagt mærke til, hvordan pigerne spiller sammen og bakker hinanden op. De knokler og arbejder benhårdt – også i modgang. Du har ikke hørt dem skændes længe. Gad vide, om der er en sammenhæng?

 

Du har tilmeldt dig samme kursus som Torben var på, og du er fuld af forventning. Og spændt. For hvad kan du vente dig?

 

Du møder en gruppe trænere, der er passionerede som dig selv, og som også har store ønsker til udbyttet af kurset. I deler Jeres tanker, og på et øjeblik er der skabt et rum, hvor I også kan dele Jeres store udfordringer. Det går op for dig, at en håndfuld af de andre trænere står med samme udfordringer som dig.

 

Optimismen stiger. Vi er flere i samme båd, og snart skal får vi konkrete øvelser og værktøjer til vores svære situationer.

 

Du er klar til at sparke r**

Efter kurset har du flere øvelser, du kan arbejde med i din træning. Du er nemlig blevet bevidst om, at håndteringen af de store følelser starter i træningen. Der er specielt én øvelse, som du glæder dig til at afprøve med spillerne.

 

Det er den øvelse, hvor spillerne skulle registrere, deres oplevelser i pressede situationer. Det lød svært til at starte med, men du prøvede den på egen krop og fandt ud af, hvordan øvelsen kunne igangsættes og italesættes, så den faktisk ikke var så kompliceret.

 

Og hvis det skulle blive svært, har du jo hele trænergruppen og underviseren fra kurset at sparre med.

 

Du er spændt og fuld af gå-på-mod, da du møder til den næste træning. Det er NU, håndteringen af de store følelser starter.

 

Book en plads på vores træneruddannelse her

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mentaltræning for trænere – Sådan kan du som træner styrke din ledelse

Sådan kan du som træner styrke din ledelse Som atlet er du ofte dybt afhængig af din træners evner til at kommunikere og lede dig i en klar og tydelig retning. Tydelig ledelse skaber tryghed og

Se mere

Træner feedback: Hvordan udvikler vi refleksive atleter?

I elitesport stilles der dagligt store krav til trænerne, som naturligt bliver overført til atleterne. Med de store krav i elitesporten følger i særdeleshed de mentale krav, som både klub,

Se mere

Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent

Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent   Træneren, assistenten, fysioterapeuten mv.  har hver sin rolle. De ser atleterne gennem et bestemt sæt af briller. Trænerne

Se mere