Effektiv træner kommunikation: Hvordan kommunikerer du effektivt som træner?

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Sådan sikrer du dig effektiv træner kommunikation

Den vigtigste og mest udfordrende færdighed, for at opbygge stærke relationer til dine atleter, assistenter og andre involverede rundt om dig, er effektiv kommunikation. Den mangeårige træner for det Amerikanske Basketball landshold Mike Krzyzewski har et kendt citat:

”Effective teamwork begins and ends with communication”

 

At være træner i dag er udfordrende som aldrig før, blandt andet grundet det pres og de forventninger du møder fra både atleter og personale. Hvert individ kræver forskellige måder at blive mødt på kommunikativt, hvilket kræver at du som træner kan håndtere personlig forskellighed samt kommunikere effektivt.

Netop derfor arbejder vi med kommunikation på vores træneruddannelse i mentaltræning. Du lærer gode kommunikationsstrategier, selv når presset er størst og kommunikationen er mest udfordret.

 

træner kommunikation

 

Effektiv træner kommunikation: 5 veje til effektiv kommunikation!

Der findes et hav af bøger og artikler om kommunikation – men samler vi det meste af det, så kan vi fremhæve især 5 komponenter som muliggøre en effektiv kommunikation.

 

  1. Aktiv Lytning
  2. Levering af budskab
  3. Vise og gøre sig fortjent til respekt
  4. Skabe og opretholde tillid
  5. Vise empati

 

træneruddannelsen sørger vi for, du får mulighed for at afprøve din viden i praksis. Vi følger og guider dig, og giver feedback, når det bliver ekstra svært. Og vi er der også til at give en high five, når du lykkes med god kommunikation.

 

Træner kommunikation Rule 1: Aktiv lytning

For at indgyde til effektiv kommunikation må du som træner vise din åbenhed og tilgængelighed. Når dine atleter kommer til dig er det vigtigt at lytte med den største opmærksomhed, da dette sender et signal om, at atleten er værdifuld og selvfølgelig fortjener din tid.

Afbryd aldrig, vis du er tilstede med øjenkontakt og anvend refleksiv lytning når atleten f.eks. siger ”jeg synes ikke jeg spiller nok” ved eksempelvis at svare ”så du vil gerne spille mere”, så du åbner op for, at de kan forklare sig yderligere ”hvorfor” de gerne vil spille mere.

 

 

Træner kommunikation Rule 2: Levering af budskab

Din måde at levere et budskab er afgørende for, at atleten (for)bliver engageret og forsat motiveret. Forestil dig du skal levere et budskab som atleten ikke vil høre: ”Du er på bænken i morgen” eller ”Jeg er ikke tilfreds med din præstation til træning”. Her kan du bruge Sandwich-metoden, som er en konstruktiv måde at levere et budskab.

Start med 1) at komplimentere atleten for det arbejde de gør godt, 2) Giv dem den konstruktive feedback og det du ønsker skal forbedres og 3) slut af med at påpege vigtigheden af dette med et positivt fokus på deres udvikling.

 

Træner kommunikation Rule 3:Vise og gøre sig fortjent til respekt

Respekt er et af de vigtigste virkemidler at besidde som træner og det er kun muligt at optjene, igennem et solidt relationelt og etisk arbejde – ikke igennem titler eller position. Det er ikke raketvidenskab, men god kommunikation binder et hold sammen og respekt er fundamentet for et stærkt fællesskab.

 

Gode grundregler for at skabe respekt er:

1) At inddrage atleternes mening i træning og kamp

2) Inddrage atleterne i teamregler og teamværdier

3) Integritet, har du først sagt A må du også sige B, hold altid dit løfte og

4) Lyt altid til dine atleter.

 

Træner kommunikation Rule 4: Skabe og opretholde tillid

Tillid afhænger altid af alle involverede, men som træner kan du gøre dit for at skabe og opretholde denne.

1) Kommuniker altid respektfuldt med dine atleter og staff

2) Involver atleterne og staff’et i beslutninger og vis dem på den måde tillid

3) Kig ikke dine atleter over skulderen hvis du har bedt dem om en opgave, stol på dem og vis dem tilliden

4) Skab et rum hvor det er tilladt at lave fejl og fortæl dem vigtigheden af modgang

og

5) Practice what you preach: Hvis du kræver respekt og tillid af dine atleter, så skal dine omgivelser også se og mærke det.

 

Træner kommunikation Rule 5: Vise empati og engagement

At besidde evnen til at se på en atlets situation ud fra deres synspunkt, er en afgørende egenskab for at skabe et succesfuldt team. Kan du som træner vise empati og engagere dig i atletens liv, så er du godt på vej mod en stærk tillid og respekt.

Som træner kan du gå de ekstra skridt ved konstant, at søge efter steder hvor du kan være mere tilgængelig hos dine atleter. Dette er samtidig muligheden for at kultivere og demonstrere dit engagement og entusiasme, igennem spørgsmål og interesse for atleten både på og uden for banen.

 

Effektiv træner kommunikation: Hvorfor er det afgørende?

Effektiv og god kommunikation er nøglen til at blive mere effektiv som træner. At skabe tillid og respekt på et hold, og blandt atleter, er ikke nemt, det kræver at du som træner er kulturbærer og herigennem dygtig kommunikativt. Det første skridt er at spørge dig selv:

 

”Er jeg tydelig og klar i min daglige kommunikation og lever jeg selv op til de forventninger jeg har til mit hold?”.

Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores uddannelse, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.

Klik her for at læse meget mere om uddannelsen.

 

 

andre har også læst


Sådan arbejder du med roller på dit team

Sådan arbejder du med roller på dit team   Hvorfor er der ingen der tager ansvar! Det er jo slet ikke hendes opgave! Så er vi bagud igen og alle spillerne gemmer

Se mere

Mentaltræning på banen – Sådan arbejder U17 pigelandsholdet mentalt

Mød Kristian Mørch. Han er  træner for U17-pigelandsholdet. Han er en utrolig inspirerende træner, som formår at implementere mentaltræning på fodboldbanen.   Vi har inviteret ham

Se mere

Mentaltræning på banen – sådan optimerer du dine atleters fokus

  Som træner ved vi, at du ofte står over for en række svære situationer, udfordringer og valg. Jobbet som træner kræver nemlig, at du både tænker lang- og kortsigtet, er udviklings-

Se mere