Effektiv træner kommunikation: Hvordan kommunikerer du effektivt som træner?

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Sådan sikrer du dig at du er effektiv i din træner kommunikation

Den vigtigste og mest udfordrende færdighed, for at opbygge stærke relationer til dine atleter, assistenter og andre involverede rundt om dig, er effektiv kommunikation. Den mangeårige træner for det Amerikanske Basketball landshold Mike Krzyzewski har et kendt citat:

 

”Effective teamwork begins and ends with communication”

 

At være træner i dag er udfordrende som aldrig før, blandt andet grundet det pres og de forventninger du møder fra både atleter, personale og omgivelser. Hvert individ kræver forskellige måder at blive mødt på kommunikativt, hvilket kræver at du som træner kan håndtere personlig forskellighed samt kommunikere effektivt.

Netop derfor arbejder vi med kommunikation på vores træneruddannelse i mentaltræning. Du lærer gode kommunikationsstrategier, selv når presset er størst og kommunikationen er mest udfordret.

 

træner kommunikation

 

Effektiv træner kommunikation: 5 regler for den effektive kommunikation!

Der findes et hav af bøger og artikler om kommunikation – men samler vi det meste af det, så kan vi fremhæve især 5 komponenter som muliggøre en effektiv kommunikation.

 

  1. Aktiv Lytning
  2. Levering af budskab
  3. Vise og gøre sig fortjent til respekt
  4. Skabe og opretholde tillid
  5. Vise empati

 

træneruddannelsen sørger vi for, at du får mulighed for at afprøve din viden i praksis. Vi følger og guider dig, og giver feedback, når det bliver ekstra svært. Og vi er der også til at give en high five, når du lykkes med god kommunikation.

 

Træner kommunikation Rule 1: Aktiv lytning – Lytter du for at forstå eller for at svare?

For at indgyde til effektiv kommunikation må du som træner vise din åbenhed og tilgængelighed. Når dine atleter kommer til dig er det vigtigt at lytte med den største opmærksomhed, da dette sender et signal om, at atleten er værdifuld og selvfølgelig fortjener din tid.

Afbryd aldrig, vis du er tilstede med øjenkontakt og anvend refleksiv lytning når atleten f.eks. siger ”jeg synes ikke jeg spiller nok” ved eksempelvis at svare ”så du vil gerne spille mere”, på den måde åbner du op for, at de kan forklare sig yderligere ”hvorfor” de gerne vil spille mere. At de gerne vil spille mere giver jo sig selv, men vigtigheden ligger i at du skaber et rum hvor de føler, at de bliver lyttet til og forstået.

 

Et spørgsmål til dig:

Lytter du for at forstå, eller lytter du for at svare?

 

Der et nemlig ingen tvivl om at du som træner besidder en masse viden og kompetencer som gør, at du ofte vil kunne svare ganske hurtigt på de fleste spørgsmål. Spørgsmålet er så hvad formålet er? For hvis dit formål er at skabe et rum hvor atleten føler sig tryg ved at komme til dig, stille spørgsmål, vise sårbarhed og være sig selv, så er det helt afgørende at du lytter for at forstå…

 

Træner kommunikation Rule 2: Levering af budskab

Din måde at levere et budskab er afgørende for, at atleten (for)bliver engageret og forsat motiveret. Forestil dig du skal levere et budskab som atleten ikke vil høre: ”Du er på bænken i morgen” eller ”Jeg er ikke tilfreds med din generelle præstation til træning”. Her kan du bruge Sandwich-metoden, som er en konstruktiv måde at levere et budskab.

Start med 1) at komplimentere atleten for det arbejde de gør godt, 2) Giv dem den konstruktive feedback og det du ønsker skal forbedres og 3) slut af med at påpege vigtigheden af dette med et positivt fokus på deres udvikling.

 

Eksempel:

1) Martin jeg synes du besidder nogle helt åbenlyse kvaliteter og derfor 2) bliver det også helt afgørende, at vi skruer op for din træningsindsats via et større fokus på, at gøre alle øvelser med 100% power 3) fordi gør du det, så vil de kvaliteter du besidder stå meget tydeligere frem i kampene. 

 

Jeg er med på at der SELVFØLGELIG er forskel på individet og der kan også sagtens være atleter som har mere brug et kærligt spark bagi. Ligesom der er forskel på om du skal give et konkret taktisk råd og diktere noget midt i en kamp, eller om du står til træning.

Vigtigt er det dog at huske, at det handler om hvor godt du kender dine atleter og hvorvidt du har gjort dig fortjent til deres respekt.

 

Træner kommunikation Rule 3: Vise og gøre sig fortjent til respekt

Respekt er et af de vigtigste virkemidler at besidde som træner og det er kun muligt at optjene, igennem et solidt relationelt og etisk arbejde – ikke igennem titler eller position. Det er ikke raketvidenskab, men god kommunikation binder et hold sammen og respekt er fundamentet for et stærkt fællesskab.

 

Gode grundregler for at skabe respekt er:

1) At inddrage atleternes mening i træning og kamp

2) Inddrage atleterne i teamregler og teamværdier

3) Integritet, har du først sagt A må du også sige B, hold altid dit løfte og

4) Lyt altid til dine atleter.

 

Træner kommunikation Rule 4: Skabe og opretholde tillid

Tillid afhænger altid af alle involverede, men som træner kan du gøre dit for at skabe og opretholde denne. Du kan have fokus på:

 

1) Kommuniker altid respektfuldt med dine atleter og staff

2) Involver atleterne og staff’et i beslutninger og vis dem på den måde tillid

3) Kig ikke dine atleter over skulderen hvis du har bedt dem om en opgave, stol på dem og vis dem tilliden

4) Skab et rum hvor det er tilladt at lave fejl og fortæl dem vigtigheden af modgang

og

5) Practice what you preach: Hvis du kræver respekt og tillid af dine atleter, så skal dine omgivelser også se og mærke det.

 

Træner kommunikation Rule 5: Vise empati og engagement

 

At besidde evnen til at se på en atlets situation ud fra deres synspunkt, er en afgørende egenskab for at skabe et succesfuldt team. Kan du som træner vise empati og engagere dig i atletens liv, så er du godt på vej mod en stærk tillid og respekt.

Som træner kan du gå de ekstra skridt ved konstant, at søge efter steder hvor du kan være mere tilgængelig hos dine atleter. Dette er samtidig muligheden for at kultivere og demonstrere dit engagement og entusiasme, igennem spørgsmål og interesse for atleten både på og uden for banen.

 

Effektiv træner kommunikation: Hvorfor er det afgørende?

Effektiv og god kommunikation er nøglen til at blive mere effektiv som træner. At skabe tillid og respekt på et hold, og blandt atleter, er ikke nemt, det kræver at du som træner er kulturbærer og herigennem dygtig kommunikativt. Det første skridt er at spørge dig selv:

 

”Er jeg tydelig og klar i min daglige kommunikation og lever jeg selv op til de forventninger jeg har til mit hold?”.

Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores uddannelse, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.

 

Klik her for at læse meget mere om uddannelsen.

 

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mentaltræning på banen – sådan optimerer du dine atleters fokus

  Som træner ved vi, at du ofte står over for en række svære situationer, udfordringer og valg. Jobbet som træner kræver nemlig, at du både tænker lang- og kortsigtet, er udviklings-

Se mere

Til træneren der vil have sine atleter til at klare modgang

Til træneren der vil have sine atleter til at klare modgang   De fleste trænere oplever at stå i situationer, hvor atleterne handler fuldstædig modsatrettet af hvad I har

Se mere

Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent

Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent   Træneren, assistenten, fysioterapeuten mv.  har hver sin rolle. De ser atleterne gennem et bestemt sæt af briller. Trænerne

Se mere