Team kultur: fortællinger, formål og retning i klubben er afgørende for jeres succes – se her hvorfor →

Jesper Rasmussen

Jesper Rasmussen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Jesper har specialiseret sig i sportspsykologi, hvor han har haft særligt fokus på teams med stor interesse i interne relationer og hvordan en fælles retning er afgørende for, at få teamet og atleter til at trives og præstere. Ved siden af sit arbejde i Mental Motion er Jesper også tilknyttet et projekt for udsatte unge på Nørrebro.
Jesper Rasmussen

Team kultur er mere end værdier og målsætninger – det er også den historie I skaber I klubben

Klubbladet er ude og overskriften er stor – U17 gør det igen. Teamet præsterer, det kører for dem. De vinder den ene kamp efter den anden. Der er højt humør og alle rider på den lyserøde sky. Men en dag, så møder u-17 et bedre team, et team som står sammen og arbejder og kæmper som en helhed.

U-17 kan ikke håndtere udfordringen. Inde på banen hænger alle U-17 spillerne med hovedet. Trænerne råber og skriger højere og højere, men det ændrer lige lidt. Spillerne begynder at gå selv, spillet falder sammen og det ligner mere og mere en individuel sport.

De efterfølgende uger begynder spillerne at tale i krogene, der opstår små kliker, hvor spillerne taler om dem som, de mener, ikke gjorde det godt.

Det gode team falder sammen og de ender som et hold, hvor hver enkel spiller har sin egen retning.

 

Hvorfor kan sådan en team kultur ikke holde sammen i modgang?

En god team kultur tager lang tid at bygge op eller ændre. Kulturen på u-17 teamet har måske bygget teamets identitet og kultur op på, at de vinder. Historierne i klubben går på, at u-17 aldrig taber. Spillerne går og fortæller vennerne, familien og hinanden at de ikke kan tabe.

Men en dag, så sker det og de ved ikke hvad de skal gøre. Det er fedt at vinde, alle elsker det, men hvis man ikke har fået dannet en kultur, hvor man arbejder og støtter hinanden, specielt når det er svært, kan det være meget udfordrende at komme videre. Historien vi fortæller os selv og hinanden om hvem vi er, og hvad vi kan er afgørende.

 

Hvilke historier fortæller I på jeres team?

 

 • God kamp i dag. Alle kæmper vildt hårdt selv om vi var bagud og desværre tabte
 • Vi prøvede en ny taktik af til kampen og det var virkelig svært, men vi blev ved og ved
 • Vi vandt i dag – godt Hans og Elias scorede 3 mål. Vi kunne ikke klare os uden dem
 • Louise, Birgitte og Sanne var virkelig seje i dag, de har sat sig nogle mål og arbejdet hårdt efter dem.

Så hvad fremhæver I på jeres team? Hvad fortæller I dem I møder? Hvilke historier bliver fortalt og fremhævet på facebooksiden?

 

team kultur

 

 

 

Et team består af en masse atleter, hvor det gælder om, at få dem til at arbejde bedst mulig sammen. De skal forstå hinanden. De skal vide, hvor temaet er på vej hen og hvordan det præcis er at være på teamet. Hvis de ikke er bevidste om det, så får de ikke et team, men et hold med individuelle retninger.

 

Hvis du vil læse mere om integrering af kulturen i jeres klub eller team, så kan du klikke på følgende link: Sådan kan I udvikle den gode teamkultur (og opnå de resultater I drømmer om!) og blive klogere på hvordan I integrerer kulturen i hele klubben.

 

Teamkultur handler også om formål – og dernæst retning

Vi har med unge U-17 spillere at gøre. De er midt i deres udvikling, hvor kulturen og miljøet omkring dem påvirker deres fysiske, mentale, sociale, tekniske og taktiske udvikling og derfor er det vigtigt med et formål på teamet.

 

Så har du spurgt dig selv om, hvad jeres formål på teamet er?

 • Skal vi vinde rækken?
 • Skal vi udvikle mentalt og fysiske stærke spillere til 1. holdet?
 • Skal vi skabe atleter, som skal sælges videre?
 • Er resultatet det vigtigste?
 • Skal vi skabe dygtige atleter, som kan klare sig i den hektiske professionelle verden?
 • Skal vi skabe bæredygtige atleter, som både prioriterer skole, venner, familie og sport?
 • Skal vi vinde hver kamp?

 

team kultur

 

Hvis u-17s formål er at vinde hver kamp, så kommer formålet til at handle om resultater og så får I atleter som kun fokuserer på resultatet.

Til gengæld, hvis formålet f.eks. er, at udvikle mentalt stærke spillere, som skal lære at arbejde med modgang er det vigtigere at formålet omhandler processen i stedet for resultatet.

Som træner skal det italesættes og der skal handles efter formålet med teamet.

 

 • Træner 1: Det var virkelig ikke godt nok. I må tage jer sammen! Vi vinder næste gang! De var bare heldige.

 

 • Træner 2: Det var en hård kamp i dag, mod en dygtig modstander. Vi kan lære meget af kampen. Vi skal arbejde på vores samarbejde, så vi hjælper hinanden og støtter – der er nemlig ingen, der kan klare det alene.

 

Hvilken træner er du?

 

team kultur

 

Det er afgørende at vide, hvor I som team er på vej hen. Formålet skaber  også kultur og retning. Når du kender retningen, er det vigtigt at atleterne også kender den. De skal forstå hvordan det er at være på teamet og hvorfor du handler som du gør.

(Og nej  – den gode team kultur skabes ikke ved en snak på 2 min. efter en træning).

Sæt tid af til et teammøde så atleterne kan inddrages i dine tanker og forstå hvilken proces du har tænkt teamet skal igennem. Lad atleterne give deres mening tilkende og lad dem aktivt deltage i dialogen, så I kan nå et fælles produkt.

Husk at sætte flere møder op, hvor I følger op og evaluerer jeres udvikling. Og integrer dine tanker som en fast del af den daglige træning.

 

 

Vi vil vildt gerne hjælpe jer i processen med at skabe en optimal team kultur. Vi har allerede hjulpet mange andre klubber, organisationer og landshold med at skabe en god teamkultur. Kontakt os for et uforpligtende møde HER

 

team kultur

 


BOOK EN GRATIS

SAMTALE


Lad os tage en snak om hvad Mental Motion er - og hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig

andre har også læst


Atleter: den her form for stress kan resultere i en akut skade

Hvorfor får jeg mange skader, mens andre slipper? Når det handler om sport, er skader et uundgåeligt emne. For de optræder fra tid til anden, og hos nogle oftere end hos andre. Og netop det her

Se mere

5 mentale styrker sportsverdenen kan lære af DR Pigekoret

Hvad delen har DR Pigekoret med atleter, sport og sportspsykologi at gøre?   Faktisk har det ret meget med hinanden at gøre. Atleter og korpiger lever nemlig begge et liv der ligner

Se mere

Træner feedback: Hvordan udvikler vi refleksive atleter?

I elitesport stilles der dagligt store krav til trænerne, som naturligt bliver overført til atleterne. Med de store krav i elitesporten følger i særdeleshed de mentale krav, som både klub,

Se mere