Talentudvikling i sport foregår også i hjemmet

Sidsel Iversen

Sidsel Iversen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Sidsel er specialiseret i sportspsykologi med fokus på skiftet fra en sports- og hverdagskultur til en anden. Hun er tilknyttet både klubber, eliteklasser og arbejder med individuelle forløb fuldtid i Mental Motion.
Sidsel Iversen

Talentudvikling i sport handler i høj grad om at skabe nogle rammer og et miljø, som talenterne kan trives i.

Det er udgangspunktet.

Trivsel.

Fordi den er fundamental for udvikling og læring. Derfor er talentudviklingsmiljøet noget, der bør tages i betragtning, når det handler om talentudvikling i sport.

 

 

Talentudvikling i sport

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvad et talent egentlig er, så læs med HER.

 

I Danmark ønsker man at skabe ”hele atleter” eller nærmere bestemt ”hele mennesker”. Et ansvar som to af de store aktører inden for dansk sport og idræt er fortalere for. Nemlig Team Danmark og Dansk Idræts Forbund. Begge arbejder målrettet på at skabe gode vilkår i sporten, men også for at kombinere uddannelse og sport.

 

I Mental Motion er det den største selvfølge, at være med til at skabe hele mennesker, som kan udvikle sig i sporten såvel som livets andre arenaer – herunder også i hjemmet som familiemedlem og i en social kontekst som ven eller veninde.

 

Talentudvikling i sport… i hjemmet

Dette indlæg sætter særligt fokus på den rolle, som forældrene har. Det forholder sig nemlig sådan, at en stor del af talentudvikling i sport også foregår i hjemmet, og den støtte og oplevelse atleterne har med hjemmefra, kan have afgørende betydning for den udvikling, de går igennem.

 

Unge talenter har naturligt brug for støtte for at klare hele den hverdag, de skal håndtere. For langt de flestes vedkommende betyder det, at den støtte de oplever hjemmefra er afgørende for, om det hele kan hænge sammen. Træning, skole, venner, arbejde, restitution, fornuftig kost osv. Osv..

 

Der er mange bolde i luften, og mange dygtige atleter har et ønske om at gøre det godt. Alle steder. Det er store krav og store præstationer, der skal leveres.

Derfor er forældres rolle i talentudvikling i sport værd at kigge nærmere på.

Selv et stykke ind i puberteten spiller forældre en vigtig rolle som nøglepersoner for unge atleter, og den rolle kan udfyldes på mange forskellige måder.

Tidligere snakkede man om over- under- eller tilpas-involvering i barnets sport, men denne kasseagtige måde at vælge sin støtte på, er ikke nødvendigvis særligt hensigtsmæssig.

Talentudvikling i sport

Klare aftaler og forventninger i talentudvikling i sport

For at være en god støtte kræves det at vide, hvad der ønskes støtte til. En atlet har brug for støtte og opbakning på en måde, mens en anden har brug for det, på en anden måde.

 

Lad mig komme med to eksempler på ganske forskellige støtteformer i unge atleters talentudvikling i sport. Eksemplerne er taget fra atleter, jeg selv har arbejdet sammen med:

 

Morten, 17 år

Jeg har det rigtig godt med den måde, min forældre støtter på. Det er måske lidt usædvanligt, men det er faktisk det, der passer mig bedst. Mine forældre er aldrig synlige til konkurrencer. Faktisk er de der vist egentlig ikke. Min mor var måske med en gang, men hun læste avis hele vejen igennem konkurrencen, og havde ikke blik for, hvad jeg lavede, og hvordan det gik mig.

Men oftest er hverken min mor eller far til stede. Og det passer mig godt, for det betyder, de på ingen måde går op i mine resultater og præstationer. Til gengæld ved jeg, jeg altid kan regne med dem i forhold til at få tingene til at hænge sammen. De er altid parate til at hjælpe mig.

 

Silje, 16 år

Det er så fedt, min far altid er med til mine kampe. Han bakker mig op, og vi kan tale åbent om, hvordan mine præstationer er gået. Han opmuntrer mig, når jeg ikke har spillet godt, og når jeg spiller godt er det fedt at kunne dele mine oplevelser med ham. Vi har et helt særligt bånd, og vi kender hinanden virkelig godt. Jeg er meget taknemmelig for hans støtte.

 

Mortens og Siljes forældre vælger at engagere sig og støtte deres børn på forskellige måder, og Morten og Silje trives hver især med deres forældres involvering. Hvad der ligger forud for måderne at støtte på er klare aftaler om, hvordan støtten skal være, hvornår den skal være og i hvilken form den skal være.

 

 

Mathias “Zanka” Jørgensen spiller på herrelandsholdet i fodbold. HER kan du læse om hans vej mod toppen, og om tabet af sin far undervejs i hans talentudvikling.

 

3 råd til at fremme talentudviklingen hjemmefra

Talentudvikling i sport handler i høj grad om udviklingen af life skills. Altså at kunne få alting til at hænge sammen. Det er de parametre, som kan være svære, for unge atleter, og et sted, hvor forældre særlig kan støtte deres barn.

 

Råd 1:

Tal med barnet om, hvilke life skills, der er vigtige, for at kunne få hverdagen til at hænge sammen.

 

Eksempelvis: Hvad har barnet brug for hjælp til ift. planlægning, restitution og logistiske udfordringer.

 

Det er vigtigt at holde for øje, at barnet selv skal lære tingene, så det er egentlig en bjørnetjeneste, hvis forældrene ender med at løse udfordringer for ham/hende. Hjælp i stedet barnet til at kunne mestre udfordringerne selv.

 

Råd 2:

Tal med barnet om, hvornår han eller hun har brug for støtte til at håndtere modgang eller nederlag (også gerne opture og sejre, men modgang og nederlag er bare lidt oftere svære emner, hvor forældre kan komme til at træde ved siden af…)

 

Eksempelvis: Hvordan ønsker barnet, forældrene skal agere i situationen? Lige efter situationen? Og lidt tid efter situationen? Hvordan skal modgangen/nederlaget italesættes senere hen – hvis overhoved?

 

Få tre gode råd til støtte dit barn bedst i konkurrencen lige HER

 

Råd 3:

Tal med barnet om, hvorvidt han eller hun ønsker forældrenes tilstedeværelse under træning, konkurrencer og kampe.

 

Ikke alle børn synes det er fedt. Nogle gør, andre gør ikke. Nogle oplever perioder, hvor det er fedt, mens det i andre perioder ikke er. Husk sporten er barnets arena. Lad det være sådan. En del forældre synes, at de har krav på at være med til kampe, konkurrencer og træning, fordi de oplever det som deres belønning for at engagere sig og støtte sporten økonomisk. Overvej i dette tilfælde, hvad det kan have af konsekvenser ikke at lytte til barnets ønsker.

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


3 ‘must follow’ råd til sportsforældre – der vil bakke op om glæde i sport 

Fordi glæde i sport er vejen frem    Som bekendt tager det tid at blive dygtig til noget. I hvert fald hvis man vil være rigtig dygtig! Derfor er det heller ikke overraskende, at unge

Se mere

Mental træning: Hvad går det ud på?

Mental træning bliver ofte forbundet med diverse visualiserings- og åndedrætsøvelser, eller snakke om dine målsætninger og hvordan du kan blive bedre – men mental træning er meget mere end

Se mere

Hvordan er man mor til en af verdens bedste fodboldspillere? Pernille Harders mor kommer her med 3 skarpe råd, du ikke bør gå glip af!

Annie Harder har haft en stor rolle i hendes datters talentudvikling   Udover mor-rollen med utallige timer bag rattet til og fra træning og kampe, har Annie også ageret holdleder. Selv

Se mere