Det skal du være opmærksom på som `forældrecoach` – Ifølge forskning

Stine N. Lyhne

Stine N. Lyhne

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Stine er specialiseret i sportspsykologi, og hvordan den mentale sundhed kan opretholdes i elitesportens verden. Ved siden af jobbet i Mental Motion udgiver Stine forskning om mental sundhed i sport.
Stine N. Lyhne

 

Mange børn oplever at deres forældre er frivillige i foreningsidrætten i de unge år, som træner, hjælpetræner, holdleder osv. – eller om ikke andet så som ’lommecoach’ fra sidelinjen. Og det med at være ’lommecoach’ skal ikke forstås i en negativ forstand – det kan være utrolig gavnligt, fordi du;

 

• Giver din viden og erfaring videre
• Får et barn der udvikler sig
• Etablerer en tæt relation og evne til at samarbejde

 

 

 

 

Når man som forælder vælger at have flere kasketter på så stiller det store krav til forælderen, men så sandligt også til barnet. Forskningen har undersøgt sagen, og er kommet frem til at der ved forældre coaching findes både fordele og ulemper. Vi mener bestemt ikke, at man ikke skal lade sig skræmme af ulemperne, men tage udfordringen op, og lade sig guide af disse, som ting man skal være særligt opmærksomme på.

 

Læs her hvad forskningen viste…

 

3 ting der indikerer at det er en god ide at coache sit eget barn

– Ifølge forskning

 

1) Kvalitetstid
Børn fortæller at de elsker at tilbringe tid med deres mor eller far på træningsbanen. Mange børn oplever at de får særlig opmærksomhed fra deres forældre, når de coacher dem fra sidelinjen. De oplever også glæden ved at få ros og de føler sig trygge.

 

2) Ekstra teknisk træning
Spørger man børnene, så motiverer det dem at have en mor eller far der kan give dem ekstra teknisk træning, som de andre atleter ikke får. De føler altså at de er mere privilegerede fordi de kan træne hjemme, eller lave ekstra træning med mor eller far udenfor den normale træningstid.

 

3) Gode værdier
Forskningen konkluderer at dét at være til stede i sit barns træning giver en forælder øget mulighed for at indføre gode værdier og samtidig mulighed for at se, hvordan barnet interagerer med venner og udvikler sig socialt. På den måde kan ’forældrecoachen’ følge med i aspekter som den ’almene’ forælder ikke har indblik i.

 

 

 

 

Vi kan derfor konstatere, at der følger en masse gode ting med det at coache sit barn fra sidelinjen. Dog viser forskningen, at der særligt er fire punkter man skal være opmærksomme på når man påtager sig denne rolle.

 

4 aspekter forældrecoaches skal være særligt opmærksomme på

– Ifølge forskning

 

1) Der er et større pres på dit barn
Forskning viser også at børn, som har deres forælder som træner, oplever et højere pres for at skulle levere en god præstation. Her er det ikke trænerens anerkendelse der higes efter, men også mor eller fars. Det er hårdt. Børn fortæller om at være underlagt højere forventninger, og føler at de er mere udsat i forhold til at få straf for urimelig opførsel. De fortæller også at de får mere kritik for fejl, end andre.

 

2) Hvornår er du forælder og hvornår er du træner?
Børn fortæller om det svære ved at være modtager for trænerens vrede, som jo også modtages som en forældres vrede – og dermed skaber en følelse hos barnet af manglende forståelse fra både forælder og træner. Det er altså dobbelt så voldsomt for barnet. Særligt under pres og når situationer spidser til fortæller børn om at det er svært at adskille rollen fra forælder og træner.

 

3) Selv at adskille rollen
Forældrene i studiet fortæller ligeledes om det svære i netop at adskille trænerrollen fra forælderollen, da det også for dem er en kæmpe udfordring. Måske du genkender det? Særligt er det svært at stå på sidelinjen når barnet opfører sig urimeligt.

 

4) Dit barn behandles anderledes
Studiet viser en bred enighed om, at der eksisterer en differentieret behandling for trænerens barn. Denne opfattelse findes ikke kun i hovederne på børnene, men også i hovederne på andre forældre og holdkammerater. Forældre fortæller her at de, når alt kommer til alt, nok har det med at placere mere pres og højere forventninger på deres børn end på holdkammeraterne. Denne forskelsbehandling fremhæver, hvor svært det er at adskille rollen som forælder fra rollen som træner og den konflikt, det medfører.

 

Det er altså noget af en opgave at begive sig ud på det med at være træner for sit eget barn. Der er en lang række forholdsregler og afklaringer der skal tales igennem imellem dit barn og dig.

 

Vi giver dig 5 råd, der kan støtte dig i projektet og sikrer at jeres gode relation bevares

 

Få vores 5 råd til, hvordan du på bedste vis mestrer rollen som forældrecoach  (og meget mere) inde på vores online portal for sportsforældre – Sidelinjen – mødetstedet for sportsforældre.

 

Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre er stedet, hvor du fra eksperter kan få direkte svar på alle dine spørgsmål, opsøge vigtig viden og adgang til et online forum, der kan hjælpe dig. Som medlem hos Sidelinjen får du blandt andet adgang til;

  • Masser af artikler og podcasts – som er udviklet særligt til dig der er sportsforælder
  • Interviews – med atleter, sportsforældre og eksperter
  • Online forum – hvor du kan stille spørgsmål til eksperter eller anonymt dele din erfaring med andre sportsforældre

Det koster 248 kr/mdr. at være medlem. Der er ingen binding. Så hvis du tjekker det ud 1 mdr., og finder ud af det ikke er for dig, så melder du dig bare nemt med et enkelt klik ud igen.

 

☆ Vi håber at se dig på Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre

 


BOOK EN GRATIS

SAMTALE


Lad os tage en snak om hvad Mental Motion er - og hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig

andre har også læst


Guide: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrencen

Guide: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrencen   Du er med dit barn overalt. I hvert fald de første år af dit barns talentudvikling, som formentlig betyder, at du tilbringer

Se mere

Træner feedback: Hvordan udvikler vi refleksive atleter?

I elitesport stilles der dagligt store krav til trænerne, som naturligt bliver overført til atleterne. Med de store krav i elitesporten følger i særdeleshed de mentale krav, som både klub,

Se mere

Kender du de 3 trin – som den gode træner altid gennemgår?

Den gode træner kender disse 3 trin rigtig godt Du har en god portion erfaring og måske været i gamet i mange år. Du bruger meget tid på at lære dine atleter en masse tekniske og taktiske

Se mere