Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne Reffstrup Mortensen

Samarbejdet mellem træner og sportspsykologisk konsulent

 

Træneren, assistenten, fysioterapeuten mv.  har hver sin rolle. De ser atleterne gennem et bestemt sæt af briller. Trænerne kan have særligt fokus på udviklingen og taktikken, hvor assistenttræner har mere øje for hvem der ikke trives for tiden. Efter længere tid falder trænerne oftest ind i faste rutiner og metoder, som påvirker den måde den enkelte træner sit team og oplever sine atleter på.

 

Det er både rigtigt godt at være en rutineret træner som kender sit team godt, da der er tid til at opbygge gode relationer til atleterne og mulighed for at jonglere med mange forskellige øvelser og niveauer.

Modsat kan det også være svært at komme ud af de faste rutiner og vaner. Det kan være svært at arbejde med nye emner eller få ændret på de gamle rutiner.

 

 

  • Du kan måske komme til at tage dig selv i, at du har brugt den samme øvelse igen og igen og atleterne udfører øvelsen med samme intensitet eller færdighedsniveau?  

 

 

  • Eller du har en fast forståelse af, at Tobias altid vil være teamets klovn og Louise alligevel ikke siger noget til teammødet fordi hun er den stille mus?

 

Har du spurgt dem hvordan de har det? Eller gerne vil imødekommes? Det kan være de gerne vil ændre på deres rolle, men har brug for hjælp?

 

 

 

 

Hvis du er fastlåst i den daglige praksis, kan det være svært at komme ud af vanerne. Det kan være svært at ændre, tilføje eller fjerne elementer, da det til tider kræver hårdt arbejde og  opmærksomhed på det du normalt ikke ser.

 

  • Har du overvejet hvem du giver mest opmærksomhed af dine atleter?  

 

  • Hvordan du roser den enkelte? Er det ved et flot resultat? Eller når atleten arbejder hårdt og udfordrer sig selv?

 

  • Har du overvejet hvordan du vil træne mental styrke? Øvelser, tid, metoder mv.?

 

Din tilgang til trænerrollen  er meget afgørende for hvordan atleterne oplever dig, da din kommunikation giver klare signaler om, hvad der er rigtigt og forkert. Det er dig der bestemmer, hvad der er i fokus og derfor har dine overvejelser en stor påvirkning på atleternes udvikling.

Kunne du tænke dig at optimere DIT TEAM? SÅ klik her og læs mere om vores teamudviklingsforløb.

Det sportspsykologiske perspektiv  

Ved at arbejde med en sportspsykologisk konsulent bringes en person ind med nye briller og erfaringer, som ikke kender atleterne, deres positioner, relationerne imellem dem eller deres roller. Dette skaber muligheder for at sætte tanker igang hos teamet, træneren og den enkelte atlet.

Dette kom f.eks. til udtryk efter en øvelse om roller hvor en af spillerne udtalte:

 

Vi mangler nogen på holdet, som går forrest, når vi er under pres. Jeg vil arbejde på at være en ledende rolle, som går forrest og hjælper de andre, arbejde hårdere og giver positive tilråb til mine medspillere. Citat Fodboldspiller

 

 

 Hvad giver et samarbejde?

Når en træner vælger at inddrage en sportspsykologisk konsulent i sin praksis er hvert team forskelligt. Det er derfor vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem parterne, da forløbet bygger på dialog, sparring og evaluering, samt øvelser i praksis. Et forløb kunne indeholde følgende emner:

 

–      Atletenes evne til at fokusere og refokusere

–      Teamets præstation under pres

–      Evaluering og målsætninger

–      Roller på teamet

–      Kommunikation

–      Mv.

 

Hvilke færdigheder har dine spillere fået ud af et teamudviklingsforløb?

 

En forståelse for det mentale aspekt af fodbold, og hvor vigtigt det er at være klar over sin egen tilstand, hvad der får en til at over og-under præstere.

Citat: Fodboldtræner

 

Hvis du fik opgaven at træne mental styrke, hvordan ville du stille en øvelse op?

 

 

En måde at arbejde med mental styrke er at uddanne atleterne. Den enkelte skal først og fremmest forstå at tanker og følelser bare er tanker og følelser – de er ikke altid virkeligheden.

Derefter skal de lære at registrere tanker og følelser i svære situationer og acceptere at de er der. Hvis der bare bliver lagt låg på følelserne og tankerne bliver skubbet væk, kommer de frem, når atleten mindst venter det – og her er det rigtig svært at arbejde med dem!

 

 

Øvelse: Registrering

 

En øvelse kunne derfor være, at sætte pres på spillerne ved at få de forskellige atleter til at konkurrere internt eller sætte 2 unfair hold.  

Inden træningen går i gang er ideen at alterne skal registrere tanker og følelser.

Nogen af de tanker, som kunne opstå kunne f.eks. være: Det er fandme unfair hold eller fuck det – det her gider jeg ikke.

Derudover er det vigtigt løbende at stoppe op under træningen og få atleterne til at registrere ‘tanker og følelser’.

 

Træner: Hvad tænker og føler I?

 

Når atleterne har lært at registrere deres tanker og følelser skal de  øve sig på at acceptere dem. Ved at acceptere følelserne og tankerne kan atleten slippe for kampen med de svære følelser og tanker.  Derved er det lettere at fokusere på det der er vigtigt, som at kæmpe hårdt, selvom det er uretfærdigt. 

Ved at indgå et samarbejde med en sportspsykologisk konsulent, får træneren konkrete redskaber som skal øves i den daglige praksis, så  atleterne kan udvikle deres mentale færdigheder.

 

Hvad gav det dig som træner?

Et indblik i hvordan du kan arbejde med den mentale del af fodbolden og ligeledes nogle tanker og overvejelser som man ikke har gjort sig før. Citat: Fodboldtræner

 

 

Ingen mentaludvikling uden vedvarende mentaltræning

Når træneren og den sportspsykologiske konsulent har indgået et samarbejde, aftalt indhold og påbegyndt den praktiske træning er udviklingen først lige begyndt. Det mentale arbejde er vedvarende arbejde, der foregår til og mellem hver gang den sportspsykologiske konsulent har afholdt en træning. Derudover skal der fremadrettet trænes med de redskaber den enkelte træner har fået til rådighed.

 

Det er ligesom med en badminton-, volley-, fodbold- eller håndboldspiller, som konstant skal øve deres clear, aflevering eller baggerslag, da det skal holdes vedlige, samt konstant udvikles.

 

Det er en vigtig del af den hele fodboldspiller, hvori den ofte er tildelt en ikke så vigtig rolle i den normale træning. Det betyder i praksis at man er nødt til at arbejde med det mentale aspekt for at give spillerne nogle værktøjer til at opnå indsigt i deres egne præstationer, og have muligheden for at justere på elementer som måske er forstyrrende eller hæmmende i en grad.

Citat Fodboldtræner

 

Vi tilbyder

Træneruddannelse i Mentaltræning

Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores træneruddannelse i mentaltræning, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.

 

KLIK  HER hvis du har lyst til at vide mere om uddannelsen…

 

 

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Til træneren der vil have sine atleter til at klare modgang

Til træneren der vil have sine atleter til at klare modgang   De fleste trænere oplever at stå i situationer, hvor atleterne handler fuldstædig modsatrettet af hvad I har

Se mere

Motivation sport: Hvad er motivation i sport?

”Er du ikke topmotiveret i din sport, så burde du måske lave noget andet?” Sådan har jeg ofte hørt både trænere og forældre sige til deres atleter/børn. Heldigvis oplever jeg også, at

Se mere

Mentaltræning på banen – sådan optimerer du dine atleters fokus

  Som træner ved vi, at du ofte står over for en række svære situationer, udfordringer og valg. Jobbet som træner kræver nemlig, at du både tænker lang- og kortsigtet, er udviklings-

Se mere