Sådan her oplevede 3 atleter deres skadesforløb

Stine N. Lyhne

Stine N. Lyhne

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Stine er specialiseret i sportspsykologi, og hvordan den mentale sundhed kan opretholdes i elitesportens verden. Ved siden af jobbet i Mental Motion udgiver Stine forskning om mental sundhed i sport.
Stine N. Lyhne

 

Du skal møde 3 atleter, der alle har tacklet deres skade helt forskelligt. Fælles for alle 3 er dog, at de har arbejdet sig mentalt igennem deres skadesforløb.

 

Vidste du, at forskning viser, at de atleter der mentaltræner ved siden af deres fysiske genoptræning, kan være klar op til 6 uger FØR dem der kun genoptræner fysisk? – Det viser et studie af Urban Johnson fra Halmstad Universitet. Den fortælling får du en anden gang…

 

 

Nu til de 3 skadede atleter og deres fortælling om, hvorfor mentaltræning er nødvendigt i en skadesperiode.

 

Måske fortællingerne også kan være med til at hjælpe dit barn i en periode med skade i forhold til at normalisere de reaktioner, der følger med i sådan en periode. Præsenter evt. artiklen for dem, og støt dem bedst mulig fra sidelinjen.

 

 

”Ingen vidste hvad jeg fejlede”

Mathilde, 16 år og håndboldsspiller

 

 

Mathilde havde været skadet i et år, og været udelukket fra håndbold i ca. ni måneder. Hun havde smerter i foden, når hun steg ud ad sengen om morgenen, men kunne gå uden problemer.

 

I løbet af dagen kunne smerterne tage til – men hvis hun forholdt sig i ro (eller bare holdt sig til at gå) mærkede hun ikke noget. Men lige så snart hun begyndte at løbe det mindste, tog en bold i hånden og gjorde sig forhåbninger om at lege med den, satte smerterne en stopper for det.

 

Mathilde havde været til lægen. Fysioterapeuter. Specialister 

– Hun var endda blevet opereret for at se, om det kunne hjælpe.

 

Lægerne kunne nemlig se, at der var noget i vejen med nogle knogler i foden, men de var ikke helt sikre på, om deres indgreb ville mindske smerterne. Mathilde forholdt sig i ro som hun fik besked på, og startede langsomt sin genoptræning. Men det gjorde stadig ondt.

 

 

Mathilde så tiden an, og der var stadig ingen bedring. Foden blev lagt i gips for at aflaste den yderligere, og da gipsen blev fjernet, var der kortvarigt en bedring – men det varede ikke længe før smerterne var tilbage.

 

På det her tidspunkt er der gået halvandet år, hvor Mathilde har været udelukket fra den sport, som hun elsker. Halvandet år!! – Sporten som hun lever og ånder for. Som er en del af hende, og som udfylder hendes drømme for fremtiden.

 

Alt hvad Mathilde helt fra lille pige har forestillet sig hun gerne ville, var taget fra hende – og hun følte, at det hele var ude af hendes hænder. Og af lægernes.
Faktisk var der ikke rigtig nogen, som kunne give hende klart svar på, hvad der ville ske, og hvordan udsigterne var.

 

 

Og når der en sjælden gang var en læge, der turde fortælle om, hvordan han så fremtiden, ville Mathilde ikke høre efter. Hvorfor? – Fordi håndbold ikke var en del af den fremtid.

 

Dét, som fyldte allermest hos Mathilde var uvisheden.

 

Der var ikke meget viden og forskning at hente om hendes type skade, så hun manglede fakta. Forbilleder. Og hun manglede succeshistorier – Ikke nødvendigvis historier om andre, verdensklasseatleter med samme skade som hende, men historier om, at det kunne lykkes at blive smertefri og i stand til at spille håndbold igen.

 

 

Mathilde måtte arbejde uden succeshistorierne. Og for pokker, hvor hun arbejdede hårdt. Arbejdede på at bibeholde håbet og holde hovedet højt – SAMTIDIG med at hun måtte forhold sig til situationen. Hun måtte jo ikke glemme virkeligheden, men var nødt til at forholde sig realistisk til den, og arbejde ud fra sit nye udgangspunkt.

 

Mathilde er sej, og hun formåede at jonglere imellem de to verdener og kom endda frem til …

 

… at skaden havde lært hende helt enormt meget som menneske, som hun ikke havde lært, hvis hun ikke var skadet.

 

Men desværre lærte hun ingenting, som kunne ændre på det faktum, at hun ikke vidste hvad der var galt med hende – Den uvished var hun nødt til at bære med sig, og lære at agere og handle ud fra som en del af hende.

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


Sportspsykologisk anbefaling: sådan bevarer du kontrol når alt går imod dig

Lader du dig påvirke af ting som er ude af din kontrol? - Hvis du gør så er det helt normalt, og det sker hver dag. Også på højeste niveau! Olympisk mester blev rystet af tilskuerråb og

Se mere

Teamgym-forældre: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrence

Teamgym-forældre: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrence   Du er med dit barn overalt. I hvert fald de første år af dit barns talentudvikling, som formentlig betyder, at du

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Svømmeren Thomas

Svømmeren Thomas – Om at arbejde mentalt og håndtere sin nervøsitet Thomas startede til svømning tilbage i 2004 og begyndte derefter at dyrke det på konkurrenceniveau i 2008. Han elsker

Se mere