Sådan her oplevede 3 atleter deres skadesforløb

Stine Jensen

Stine Jensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Stine er specialiseret i sportspsykologi, og hvordan den mentale sundhed kan opretholdes i elitesportens verden. Ved siden af jobbet i Mental Motion udgiver Stine forskning om mental sundhed i sport.
Stine Jensen

 

Du skal møde 3 atleter, der alle har tacklet deres skade helt forskelligt. Fælles for alle 3 er dog, at de har arbejdet sig mentalt igennem deres skadesforløb.

 

Vidste du, at forskning viser, at de atleter der mentaltræner ved siden af deres fysiske genoptræning, kan være klar op til 6 uger FØR dem der kun genoptræner fysisk? – Det viser et studie af Urban Johnson fra Halmstad Universitet. Den fortælling får du en anden gang…

 

 

Nu til de 3 skadede atleter og deres fortælling om, hvorfor mentaltræning er nødvendigt i en skadesperiode.

 

Måske fortællingerne også kan være med til at hjælpe dit barn i en periode med skade i forhold til at normalisere de reaktioner, der følger med i sådan en periode. Præsenter evt. artiklen for dem, og støt dem bedst mulig fra sidelinjen.

 

 

”Ingen vidste hvad jeg fejlede”

Mathilde, 16 år og håndboldsspiller

 

 

Mathilde havde været skadet i et år, og været udelukket fra håndbold i ca. ni måneder. Hun havde smerter i foden, når hun steg ud ad sengen om morgenen, men kunne gå uden problemer.

 

I løbet af dagen kunne smerterne tage til – men hvis hun forholdt sig i ro (eller bare holdt sig til at gå) mærkede hun ikke noget. Men lige så snart hun begyndte at løbe det mindste, tog en bold i hånden og gjorde sig forhåbninger om at lege med den, satte smerterne en stopper for det.

 

Mathilde havde været til lægen. Fysioterapeuter. Specialister 

– Hun var endda blevet opereret for at se, om det kunne hjælpe.

 

Lægerne kunne nemlig se, at der var noget i vejen med nogle knogler i foden, men de var ikke helt sikre på, om deres indgreb ville mindske smerterne. Mathilde forholdt sig i ro som hun fik besked på, og startede langsomt sin genoptræning. Men det gjorde stadig ondt.

 

 

Mathilde så tiden an, og der var stadig ingen bedring. Foden blev lagt i gips for at aflaste den yderligere, og da gipsen blev fjernet, var der kortvarigt en bedring – men det varede ikke længe før smerterne var tilbage.

 

På det her tidspunkt er der gået halvandet år, hvor Mathilde har været udelukket fra den sport, som hun elsker. Halvandet år!! – Sporten som hun lever og ånder for. Som er en del af hende, og som udfylder hendes drømme for fremtiden.

 

Alt hvad Mathilde helt fra lille pige har forestillet sig hun gerne ville, var taget fra hende – og hun følte, at det hele var ude af hendes hænder. Og af lægernes.
Faktisk var der ikke rigtig nogen, som kunne give hende klart svar på, hvad der ville ske, og hvordan udsigterne var.

 

Som medlem af Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre kan du læse en bunke af spændende artikler om emnet krop og skader. Blandt andet kan du tjekke dit barns coping-strategier og se om det er i risiko for at få skader. 

 

Og når der en sjælden gang var en læge, der turde fortælle om, hvordan han så fremtiden, ville Mathilde ikke høre efter. Hvorfor? – Fordi håndbold ikke var en del af den fremtid.

 

Dét, som fyldte allermest hos Mathilde var uvisheden.

 

Der var ikke meget viden og forskning at hente om hendes type skade, så hun manglede fakta. Forbilleder. Og hun manglede succeshistorier – Ikke nødvendigvis historier om andre, verdensklasseatleter med samme skade som hende, men historier om, at det kunne lykkes at blive smertefri og i stand til at spille håndbold igen.

 

 

Mathilde måtte arbejde uden succeshistorierne. Og for pokker, hvor hun arbejdede hårdt. Arbejdede på at bibeholde håbet og holde hovedet højt – SAMTIDIG med at hun måtte forhold sig til situationen. Hun måtte jo ikke glemme virkeligheden, men var nødt til at forholde sig realistisk til den, og arbejde ud fra sit nye udgangspunkt.

 

Mathilde er sej, og hun formåede at jonglere imellem de to verdener og kom endda frem til …

 

… at skaden havde lært hende helt enormt meget som menneske, som hun ikke havde lært, hvis hun ikke var skadet.

 

Men desværre lærte hun ingenting, som kunne ændre på det faktum, at hun ikke vidste hvad der var galt med hende – Den uvished var hun nødt til at bære med sig, og lære at agere og handle ud fra som en del af hende.

 

Læs hvordan VM drømmen braste for Christian og hvilket mareridt Adam håber snart slutter.

 

Du kan læse fortællingen om de to atleter og hvordan de mentalt arbejdede sig igennem deres skadesforløb (og meget mere) inde på vores online portal for sportsforældre – Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre.

 

Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre er stedet, hvor du fra eksperter kan få direkte svar på alle dine spørgsmål, opsøge vigtig viden og adgang til et online forum, der kan hjælpe dig. Som medlem hos Sidelinjen får du blandt andet adgang til;

 

• Masser af artikler og podcasts – som er udviklet særligt til dig der er sportsforælder
• Interviews – med atleter, sportsforældre og eksperter
• Online forum – hvor du kan stille spørgsmål til eksperter eller anonymt dele din erfaring med andre sportsforældre

 

Det koster 248 kr/mdr. at være medlem. Der er ingen binding. Så hvis du tjekker det ud 1 mdr., og finder ud af det ikke er for dig, så melder du dig bare nemt med et enkelt klik ud igen.

 

☆ Vi håber at se dig på Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre ☆

 


BOOK EN GRATIS

SAMTALE


Lad os tage en snak om hvad Mental Motion er - og hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig

andre har også læst


Dreng ser rødt

Mentalt arbejde for en dreng på 10 år   Sportspsykologisk arbejde indebærer mange spændende samtaler og vilde refleksioner på kontoret kombineret med store øjeblikke på træningsbaner

Se mere

PRESSET – 4 steps til, hvordan du håndterer pres

Når det handler om sport og at præstere når det gælder, så bruges dét at være PRESSET i flæng.   ”Medierne presser unge spillere for hårdt”   ”Danskerne kan ikke

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Badmintonspilleren Michelle

Badmintonspilleren Michelle – Om at arbejde mentalt og TÅLMODIGT! Michelle startede med at spille badminton da hun var 8 år gammel og er i år i gang med sin 10. sæson. Hun startede med at

Se mere