Hvordan er man mor til en af verdens bedste fodboldspillere? Pernille Harders mor kommer her med 3 skarpe råd, du ikke bør gå glip af!

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion tilbage i 2010. Siden 2012 har Janne yderligere været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og er derfor tilknyttet flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet Danmarks første online mødested for sportsforældre 'Sidelinjen'.
Janne Reffstrup Mortensen

Annie Harder har haft en stor rolle i hendes datters talentudvikling

 

Udover mor-rollen med utallige timer bag rattet til og fra træning og kampe, har Annie også ageret holdleder. Selv den dag i dag tager hun ned for at se alle de kampe hun kan, når Pernille spiller for WfL Wolfsburg.

 

Læs med her, og få Annie’s perspektiv på livet som mor til et stort fodbold talent

 

I samarbejde med Mediano har jeg sat fokus på sportforælderrollen i en podcast ledt af U17 landstræner Kristian Mørch. Her havde jeg fornøjelsen af at kommentere på et interview med Annie Harder. Denne artikel bygger på Annie’s mange gode pointer om rollen som mor på sidelinjen til et sportsbarn.

 

Når Pernille trænede, havde jeg jo tid til mig selv

Annie fortæller om livet som fodboldmor med mange lange køreture i hverdagen og et stramt fodboldprogram i weekenden. Hendes perspektiv er meget sigende for hele den familieafklaring, der har fundet sted i familien Harder. Hun fortæller nemlig, hvordan hun udnyttede tiden imens Pernille trænede til ‘alenetid’ eller til at løbe en tur, istedet for altid bare at sidde og se på. Det handler om at få det bedste ud af tiden.

Hun fortæller også om det store udbytte der er i at sidde med sin datter så mange timer i en bil dagligt. Her kan mange spændende snakke finde sted, og hvor en relation kan styrkes.

 

Støt dit barn optimalt i sporten – også når det er svært og hårdt


Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!

Tilmeld mig nu

 

 

Fodbold er en holdsport og det handler IKKE kun om hvor mange mål du scorer

Hvis du skal overleve i sportens verden, er det afgørende at have fokus på det faktum, at alt går op og ned.  Nogen gange scorer man mål og andre gange ikke. Annie fortæller, at de har talt meget om, hvad det vil sige at være en holdspiller og være en del af et hold.

Det er en vigtig pointe at have med sig –  for at kunne klare de hårde overgange der hører med til elitesport.

Skader, klubskifte, trænerskifte, flytte hjemmefra, pres fra skole, udfordringer i relationer osv osv.

Altsammen noget der har en betydning for din evne til at kunne præstere på banen.

 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan hjælpe dit barn til et øget fokus på proces og udvikling – og hvordan man er en god holdspiller, så få adgang til en masse artikler og podcasts inde på Sidelinjen – støt dit barns talent.

 

 

 

Du skal ville det SELV!

Annie fortæller, at Pernilles storesøster også var et stort fodboldtalent, og at hun (hvis hun ville) kunne have udviklet de samme færdigheder som Pernille.

Men hun ville ikke.

Hun ville hellere noget andet.

Det sociale, skolen og alt det udenom trak mere i hende end træning, transport og en presset hverdag.

Og så er det jo bare sådan det er, siger Annie.

Barnet skal selv sige til og fra. Det er ikke min opgave at beslutte noget på deres vegne. Så hvis de ikke vil mere, så er det bare sådan det er. Så skal de nok noget andet.

Det er altid DERES valg, siger hun.

Pernille har altid villet det. Virkelig villet det.

Stod selv op kl. 5 for at cykle til træning på et hold kun med drenge. Det er aldrig noget, vi har presset på for. Alt har været 100% hendes eget valg.

 

 

Hvor meget fokus kan skolen få, hvis man vil være verdens bedste?

Ikke særlig meget.

Hvis du spørger Annie.

Man må vælge, siger hun. Enten går du fuldt ud i det ene, eller også satser du på det andet. Det her med at skulle kunne klare det 100% begge steder er dømt til at fejle.

Det betyder ikke at man ikke kan gå i skole, du må bare være afklaret med, hvor meget fokus det kan få, og hvad konsekvenserne så er af det.

 

 

3 råd fra Annie – mor til en verdensklasse fodboldspiller:

 

1. Lad dit barn beslutte hvad der er rigtigt for ham eller hende. Et ønske om en karriere i sport (og et liv, med 180 km./t. og kæmpe pres) skal altid komme fra barnet selv.

 

2. Fokusér på udvikling. Støt op om fokus på udvikling og det at forbedre sig.

 

3. Sørg for at der er balance i livet. Det er vigtigt med et liv, der fungerer udenfor sporten. Sporten må ikke fylde alt. Der SKAL være tid til også bare at have fri. (Selvom sporten selvfølgelig ALTID må prioriteres i første række).

 

 

Du kan lytte til hele podcasten HER – hvor du får det fulde interview med Annie – koblet på min holdning til livet på sidelinjen som sportsforælder. 

 

 

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


Min far som sportsforælder #2: “Far forlod mig”

Kulmination med min far Far syntes, jeg var dårlig... (af Philip Ørnø, Tidligere Professionel Tennispiller og nuværende elitetræner) Læs første del af fortællingen om Philip og hans far

Se mere

3 tips til sportsforældre, der bruger rigtig meget tid på sidelinjen

Med disse 3 tips kan du som sportsforælder nemmere komme omkring svære situationer i hverdagen   I bruger rigtig meget tid sammen. Dig og dit barn. Fordi du er nemlig med på sidelinjen

Se mere

Hvordan ser en sportspsykologisk konsulents uge ud?

For en sportspsykologisk konsulent er der ikke to uger, ikke engang to dage, der er ens.     Jeg vil gerne give dig et udsnit af, hvordan min seneste uge har set ud. Den har nemlig

Se mere