Motivation sport: Hvad er motivation i sport?

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

”Er du ikke topmotiveret i din sport, så burde du måske lave noget andet?”

Sådan har jeg ofte hørt både trænere og forældre sige til deres atleter/børn. Heldigvis oplever jeg også, at mange er blevet klogere. Vi kan nemlig ikke være konstant motiveret. Motivation er dynamisk og skifter lidt ligesom vejret i Danmark. Du kan gøre meget for at genfinde og bevare motivationen, men det er nemmere sagt end gjort – du har måske prøvet at have følgende tanker:

 

 • Skal man altid være motiveret for at præstere sit bedste?

 

 • Kan manglende motivation ødelægge min præstation?

 

 • Hvordan finder eller opretholder jeg motivationen til at træne?

 

Skal vi definere motivation og kortlægge hvad der driver vores motivation for at gøre noget, skal vi have fat i selvbestemmelsesteorien (Self-determination Theory). Denne motivationsteori, som er udarbejdet af de to motivationsforskere Edward Deci og Richard Ryan, igennem 40 års forskning, bygger på tre basale psykologiske behov:

 

 • Et behov for at føle sig kompetent

 

 • Et behov for autonomi (have medbestemmelse)

 

 • Et behov for samhørighed

 

Teorien forklarer grunden til og hvorfor, vi mennesker bruger al vores tid og energi på noget. Hvorfor vi træffer de valg vi gør og hvorfor vi føler os motiveret til at gøre det ene men ikke det andet. Hvis du skal styrke eller bevarer din motivation så er det vigtigt, at disse tre behov bliver opfyldt! 

En sikker vej til at finde eller bevare ens motivation er igennem mentaltræning. Mentaltræning kan hjælpe dig til, at genfinde motivationen i din sport eller give dig nye indspark til at bevare den.

 

Er du træner og ønsker at hjælpe dine atleter på vej, og sørge for du har gjort dit til, at motivationen kan være i top? Så tjek vores træneruddannelse ud, for her arbejder vi netop med motivation, og hvordan du er med til at skabe et motiverende miljø, som gør at dine atleter slet ikke kan vente med at komme til træning igen.

 

motivation sport

 

Motivation sport: Tegn på manglende motivation

Der kan og er ofte en række tegn på at du ikke længere er motiveret i samme grad i din sport. Typiske tegn kan være:

 

 • Manglende lyst til at træne den mængde du skal

 

 • At du ikke føler dig klar til træning og kun træner med halv kraft

 

 • At du har svært ved at holde fokus under træning og kamp

 

 • At du ikke føler dig kompetent nok

 

Og det stopper ikke her. Derfor er det altafgørende for dig, at du bliver bevidst om din manglende motivation og ”tjekker ind med dig selv” – først når du er bevidst, kan du begynde at arbejde med at genfinde eller bevare din motivation. Det er vigtigt at påpege, at du ikke altid skal føle dig motiveret for en træning eller konkurrence/kamp.

Det er helt normalt at have både dage eller endda perioder, hvor motivationen kunne være bedre. Så længe du får defineret hvad årsagen er til den manglende motivation, så er det lettere at finde vejen tilbage eller bevare denne gennem forskellige motivationsstrategier. 

 

motivation sport

 

Motivation sport: Hvordan arbejder vi med motivation hos Mental Motion?

Hos Mental Motion arbejder vi med motivation via mentaltræning og anvender en række forskellige strategier og fokusområder, når vi arbejder med dig:

 

 • Step 1) Vi laver en brainstorm over dine udviklingspunkter, og tager en snak om hvad motivation er for dig som atlet og som menneske. Vi tager udgangspunkt i de situationer du gerne vil arbejde med.

 

 • Step 2) Vi uddanner dig i det vi kalder ‘bevidsthedstræning’. Her lærer du hvordan du træner din evne til at registrere hvornår du er i en situation der er svær eller oplever den manglende motivation. 

 

 • Step 3) Vi laver en gameplan for hver af de situationer, som du gerne vil arbejde med, med udgangspunkt i de ønsker du har, i forhold til hvem du vil være og hvordan du vil handle. Vi kigger på hvordan vi kan arbejde specifikt med din motivation.

 

 • Step 4) Vi påbegynder den konkrete træning i hvordan du holder dig til din gameplan, når du står i en udfordrende situation – denne træning tager tid. Her følger vi dig tæt på sidelinjen enten i praksis på banen, igennem telefonsamtaler, møder på kontoret og via facebook og sms. Vi har tæt kontakt.  

 

Motivation sport: Motivation kræver dedikeret arbejde

Med mentaltræning kan du lære din motivation at kende og forbedre din evne til genfinde eller bevare din motivation. Det kræver dog, at du aktivt og regelmæssigt laver mentaltræning med det formål, at se det som værende lige så vigtigt som den daglige fysiske, tekniske og taktiske træning. Du er med andre ord nødt til at tage stilling, stilling til om du både vil være motiveret og motiverende!

 

Du kan læse mere om idrætspsykologi og motivation sport her

 

Er du interesseret i at blive en endnu dygtigere træner, og få det mentale arbejde ind under huden, så du selv kan anvende det i din træning?
Så kig lige lidt nærmere på vores uddannelse, hvor du får konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.

 

Klik her for at læse meget mere om uddannelsen.

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mød en Mental Motion atlet: Badmintonspilleren Michelle

Badmintonspilleren Michelle – Om at arbejde mentalt og TÅLMODIGT! Michelle startede med at spille badminton da hun var 8 år gammel og er i år i gang med sin 10. sæson. Hun startede med at

Se mere

3 videotips til hvordan du hjælper dit barn ud af tankemylder

Tiden lige nu kalder på denne evne mere end nogen sinde før for vores børn og unge   Evnen til (helt bevidst) at flytte sin opmærksomhed, når svære tanker og følelser presser sig

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: fodboldspilleren Kamilla

Jeg startede med mentaltræning på et tidspunkt i min karriere, hvor jeg virkelig følte der skulle ske noget   Kamilla har spillet fodbold i 13 år. Hun startede som 8-årig. Mest fordi

Se mere