Mød en Mental Motion atlet: Dressurrytteren Karoline – Om at håndtere nervøsitet og arbejde målrettet

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Karoline startede med at ride da hun var 8 år gammel og da hun fik sin første pony som 10-årig, begyndte hendes interesse for dressuren for alvor at tage fat. Karoline startede med at ride fordi hun altid har været glad for heste og i dag fejler hendes motivation ikke noget:

”Det bedste ved dressur er helt klart samarbejdet og kommunikationen mellem hest og rytter. At man med små signaler kan kommunikere med et stort dyr. Det er en fantastisk følelse de dage hvor det hele lykkes, og det er de dage, som er det hele værd. Derudover er det fedt at nå sine målsætninger, og det er det, som motiverer mig.”

 

Karoline har været i et forløb som individuel atlet i Mental Motion. Læs mere HER

 

 

Mig og min opmærksomhed

For Karoline har mentaltræning hjulpet hende til en forbedret opmærksomhed, på det der til tider forstyrrer hende, både i og uden for sporten. Fokus på negative tanker og frustrationer, over når ting ikke lykkedes, har før fyldt meget i Karolines liv. I dag oplever hun dem stadig, men hun tilgår dem med en form for accept og med et helt andet fokus:  

”Mentaltræning har i det hele taget hjulpet mig til at have fokus og være målrettet. En situation hvor mentaltræning har hjulpet mig meget var til et stævne. Jeg bemærkede hvordan jeg sad på hesten, mærkede efter om jeg spændte op, og flyttede fokus fra de negative tanker til hvad min underviser og jeg havde aftalt. Jeg fik koncentreret mig om det program jeg skulle ride i stedet for dem der stod på sidelinjen. Det blev til en god oplevelse og et succesfuldt stævne!

En anden situation, som ikke har været i min sport, var til en af mine eksaminer i 1.G. Jeg havde en plan for, hvordan min eksamen ville forløbe. Så jeg havde planlagt hvad jeg skulle sige først, i hvilket tempo jeg skulle tale, og huske at trække vejret og holde pauser. De små ting, som i det hele gjorde, at jeg bevarede roen og koncentrationen og dermed blev det til en succes.

 

Det mentale arbejde – Hvordan arbejder Karoline?

 

Hos Karoline har det mentale arbejde givet hende en række strategier og fokusområder:

  • Nervøsitet. Nervøsitet har været en af mine udfordringer til stævner og i andre situationer, så det har været rigtig godt at tale om og arbejde med.

 

  • Målsætninger. Det har både været i forbindelse med min ridning og min skole. For mig er målsætninger vigtige, da jeg på den måde har noget at træne hen mod og noget at opnå. Så det har været fedt, at lære hvordan jeg sætter mål og opnår dem.

 

  • Accept af følelser. Nogle gange har det været svært at håndtere nervøsitet, eller frustrationen når noget ikke lykkes. Så det at lære at acceptere de følelser der er der, og lære hvordan man kan arbejde med dem, har hjulpet mig

 

”Jeg har lært, at det er okay at være nervøs. Det med at acceptere at de negative tanker kan være svært, men det er jeg blevet bedre til. For mig har det virket at lægge mit fokus på noget andet. Hvad jeg tænker, hvad gør jeg fysisk, og så tænke på gameplanen. 

Jeg er mere fokuseret i min træning. Selvom jeg troede jeg trænede fokuseret hver gang, har jeg fundet ud af, at jeg kan træne endnu mere fokuseret. Jeg har lært at lave fokuspunkter og målsætninger, og det kommer jeg til at bruge meget fremover!

Jeg er blevet meget mere bevidst om mig selv generelt. Såsom hvordan jeg handler og føler i en presset situation, eller hvordan jeg reagerer når der bliver skubbet til mine grænser. Ligeså snart man har bevidstheden, er det meget nemmere at arbejde med problemerne der opstår.”

 

 

Mentaltræning er til tider hårdt og svært

For Karoline har det at mentaltræne også været en hård proces, som har krævet både stor selvindsigt og bevidsthed. 

Det svære ved mentaltræningen er, at erfaringen ikke kommer af sig selv. Det er en længere proces, hvor det kræver en indsats fra en selv. Man skal være meget opmærksom på sig selv. Det sværeste synes jeg har været at skulle tænke over at bruge mine redskaber, jeg har lært i Mental Motion i de pressede situationer. Men det er her man lærer noget og bliver stærkere. Bortset fra det, er det ikke vildt kompliceret at mentaltræne, hvis altså man gerne VIL det.

 

For Karoline er hun heller ikke i tvivl om sit råd til dig der overvejer om mentaltræning skal være en del af dig og din sport:

Hvis du overvejer at starte med at mentaltræne, og hvis det lyder som noget for dig, så giv det en chance! Du kan kun blive bedre. Der er altid områder der kan arbejdes på, og det behøver ikke kun at være inden for din sport.”

 

Læs historien om MM-atleten Anders som fortæller om sit mentale arbejde i kortspil, HER

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mød en Mental Motion atlet: Skiløberen Ida

For mig er det meget udfordrende men samtidig utrolig befriende at mentaltræne     Ida ski har stået på ski siden hun var 6  år gammel. Til at starte med var det dog kun

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Løberen Clara

Løberen Clara – Om at arbejde mentalt og ikke sammenligne sig med andre Clara er langdistanceløber og har i 7 år løbet blandt de bedste i Danmark. Clara startede med langdistanceløb fordi hun

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Kortspilleren Anders

Magic the Gathering atleten Anders – Om at arbejde mentalt med kortspil Anders har spillet Magic siden sommeren 2009, efter han var blevet introduceret til det af en gruppe venner fra gymnasiet. I

Se mere