Mentaltræning håndbold: Tag dine negative følelser alvorligt – før du ender med helt at miste lysten

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne Reffstrup Mortensen

Mentaltræning håndbold: Så vigtigt er det at få styr på dine negative følelser

 

For nyligt har et stort studie foretaget på håndboldspillere vist at de negative følelser som forbindes med udbrændthed kunne forudsige hvem der stoppede med elitehåndbold seks år efter de er målt. (Du kan læse hele studiet her)

Det virker måske ikke så overraskende, at det at opleve negative følelser og tidlige tegn på udbrændthed, kan kædes sammen med senere i karrieren fuldstændigt at miste lysten, og dermed stoppe helt. Men det siger alligevel noget om, at det er vigtigt, at tage de negative følelser som dukker op undervejs i en karriere, alvorligt.

Det er vigtigt, for at give sig selv mulighed for at blive i sporten på lang sigt, at lære hvordan man håndterer sine negative følelser tidligt så de ikke udvikler sig til udbrændthed og mistet lyst.

 

Men måske kender du godt til det med at negligere mentaltræning?

Ikke rigtig få prioriteret tiden til at få mentaltræning ind i hverdagen?

 

Du er ikke den eneste.
Læs f.eks. artiklen her om hvorfor mentaltræning oftest er sidste udvej for mange atleter.

 

Mentaltræning håndbold: Lær dine negative følelser at kende sådan her

En forudsætning for at kunne håndtere sine følelser er at lære dem at kende. At blive velkendt med dem.

I Mental Motion er det at registrere sine følelser og tanker, i hvilke situationer de dukker op og hvordan vores krop reagerer på det, det vi tager fat på som det første.

Det kræver et både systematisk og hårdt arbejde, at blive velkendt med sine følelser. Men med tiden og igennem prioritering af det mentale arbejde, hvor du skriver ned hvad du føler og tænker i situationer der er udfordrende vil du opleve at det bliver nemmere.

 

Mentaltræning Håndbold: prøv f.eks. det her:

Efter hver træning – brug 5 min på at skrive ned:

  • Hvilke situationer udfordrede dig?
  • Hvad tænkte du?
  • Hvad følte du?
  • Hvordan reagerede din krop?
  • Hvad gjorde du i situationen?

 

På den måde lærer du dine udfordringer at kende, og hvordan du reagerer på dem. Du træner altså din evne til at registrere udfordringen/forstyrrelsen. Dernæst kan du ændre på dit mønster.

 

mentaltræning håndbold

Mentaltræning håndbold: Acceptér at de negative følelser er en del af det at spille håndbold

Det næste skridt, efter at blive velkendt med sine negative følelser, er at acceptere dem.

Ingen håndboldspillere, heller ikke de allerbedste, er foruden negative følelser. Så lige meget hvor dygtig du er så vil du opleve at blive udfordret på dine følelsesmæssige reaktioner i ny og næ.

Følelser kan nemlig ikke undgås, og man kan ikke fjerne dem. Men man kan lære at håndtere dem.

Negative følelser er i sagens natur ubehagelige at have, og vi mennesker har det med at søge væk fra det som er ubehageligt. Men det er svært at håndtere noget, som man forsøger at flygte fra. Derfor skal de negative følelser accepteres før de kan håndteres. Og når man lærer at acceptere dem – vil du får nemmere ved at håndtere dem, fordi det vil betyde at de kommer til at fylde mindre.

 

Læs mere om mentaltræning hos Mental Motion her

Mentaltræning håndbold: Lav din egen gameplan for hvad du skal gøre når de negative følelser kommer

Når du er blevet velkendt med dine følelser og har accepteret at de er en del af din håndbold, så læg en plan for hvad du skal gøre når de kommer. Det er en fordel at have lagt en konkret plan for hvad man vil gøre inden, så man ikke skal finde på noget når man står i situationen.

Og det behøver ikke være nogen stor forkromet plan.

Jo simplere desto bedre.

Måske vil du sige højt: “goddag og velkommen”, måske vil du kigge på dit yndlingsfarvede svedbånd, måske vil du vende tilbage til noget teknisk, eller skrive en sms til din mentaltræner eller måske vil du noget helt andet. Det vigtigste er at det er noget der giver mening for dig.

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan mentaltræning håndbold ser ud hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mød en Mental Motion atlet: Kajakroeren Agnes

Om at genfinde meningen med sporten og skabe ro ved det rette fokus   Agnes startede til kajak i en sen alder, da hun tilfældigt blev introduceret til sporten til en håndboldafslutning -

Se mere

Motivation sport: Hvad er motivation i sport?

”Er du ikke topmotiveret i din sport, så burde du måske lave noget andet?” Sådan har jeg ofte hørt både trænere og forældre sige til deres atleter/børn. Heldigvis oplever jeg også, at

Se mere

Mentaltræning Svømning: Hvordan kan jeg udvikle min mentalitet som svømmer?

Din sejr afhænger alene af dig! Svømning er en individuel sport hvor din præstationen altid afhænger af din egen indsats. Til tider præsterer du på et hold, men grundlæggende er du alene i

Se mere