Mentaltræning fodbold: Sådan styrker du din mentalitet som fodboldspiller 

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Mentaltræning i fodbold handler om at lære at håndtere BÅDE det individuelle og kollektive pres

 

Fodbold er Danmarks nationalsport. En holdsport hvor du som individuel skal præstere, men samtidig være en dygtig medspiller på holdet. Du er som spiller afhængig af, at dine medspillere præsterer og de er samtidig afhængig af at du yder optimalt. Som fodboldspiller skal du være fysisk, teknisk, taktisk og mentalt klog og alt det skal fungere i et samspil.

Det kræver mental bevidsthed og arbejde!

 

Mentaltræning fodbold

 

Du bliver som fodboldspiller både påvirket af det individuelle og det kollektive pres. På det individuelle plan skal du lære at tackle en række forskellige situationer.

 

  • Det kan f.eks. være at du er en af de bærende spiller på holdet hvor der er store forventninger til at du præsterer?
  • Eller at du i kampen mærker frygten for at fejle efter en række dårlige afleveringer, og begynder at ”gemme” dig for at undgå at fejle yderligere?
  • Måske er du ofte nervøs før en kamp og bruger alt for lang tid på at ’spille dig varm’?

 

Det individuelle og det kollektive plan hænger sammen. Præsterer du dårligt på det individuelle plan, så får det ofte betydning for holdet. Dine medspillere forventer at du yder dit bedste, men for at præstere kræver det at du tør at fejle, tør at tage chancer og hele tiden er synlig på banen.

 

 

Mentaltræning fodbold: Hvad siger fodboldspillere i Mental Motion?

Vi har spurgt et par af vores mange fodboldspillere i Mental Motion om hvad mentaltræning egentlig kan hjælpe dem med, og hvad de får ud af at mentaltræne.

 

Hvad kan mentaltræning fodbold hjælpe fodboldspillere med?

 

”De første par måneder jeg havde mentaltræning, var jeg småskadet og spillede ikke så meget. Her lærte jeg at slappe mere af og samtidig ikke stresse mig selv unødvendigt over skaden. Det gjorde det nemmere for mig at være skadet” – Wilson, midtbane 

 

”Jeg tager flere chancer på banen og har lært at tro mere på mig selv” – Marco, angriber

 

”Jeg har lært utroligt mange ting, at håndtere situationer til træning eller kamp hvis det ikke kører. Man bliver per automatik en mere reflekterende person. Det er et super vigtigt redskab at have, ikke bare i sit felt, men også i livet uden for stregerne” – Wilson, midtbane

 

Læs meget mere om mentaltræning her →

 

At være en god fodboldspiller handler ikke kun om at have en god fysik, tekniske og taktiske færdigheder. Uden bevidsthed, refleksive evner og mental styrke, er det lige meget hvor god en boldspiller du er, så kan du ikke præstere både på og uden for banen.

 

Tænk lige over hvor mange timer du bruger på det tekniske, taktiske og fysiske?

Hvor meget tid bruger du på det mentale?

 

Mentaltræning fodbold

 

 

Mentaltræning fodbold: Sådan her arbejder vi hos Mental Motion med fodboldspillere

 

  • Step 1) Vi laver en brainstorm over dine udviklingspunkter, og tager en snak om hvem du gerne vil være som fodboldspiller og som menneske. I mentaltræning fodbold tager vi udgangspunkt i de situationer du gerne vil optimere.
  • Step 2) Vi uddanner dig i det vi kalder ‘bevidsthedstræning’. Her lærer du hvordan du træner din evne til at registrere hvornår du er i en situation der er svær – og hvad der præcist sker med dig i situationen.
  • Step 3) Vi laver en gameplan for hver af de situationer som du gerne vil optimere ud fra de ønsker du har i forhold hvem du vil være og hvordan du vil agere.
  • Step 4) Vi påbegynder den konkrete træning i hvordan du holder dig til din gameplan, når du står i en udfordrende situation – denne træning tager tid. Men det er samtidig her at vi begynder at se det på banen!

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan mentaltræning fodbold ser us hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

 

 

 

andre har også læst


Føler du dig også ofte presset i de afgørende situationer?

Presset føles større i de afgørende situationer   Hvorfor er det, at det er lige præcis der, hvor der står aller mest på spil, at man tøver, tænker for meget, føler for meget og har

Se mere

5 mentaltræningsøvelser der vil styrke dit mindset under corona nedlukning

Det kræver noget helt særligt at holde sig godt kørende mentalt når hverdagen er markant anderledes end det man plejer.   Jeg giver dig her 5 øvelser du kan lave HVER uge - nogen af dem

Se mere

Når livet udenfor sporten driller …

Sporten og hverdagen hænger sammen   Sportspsykologi handler om meget mere end bare den præstationspsykologiske del af sporten. Det handler også om psykologien i livet uden for sporten.

Se mere