Mentaltræning Badminton: Hvorfor er det afgørende?

Kasper Henriksen

Kasper Henriksen

Sportspsykologisk Konsulent hos Mental Motion
Kasper er specialiseret i sportspsykologi med fokus på, at få hverdagen til at hænge sammen med elitesporten. Kasper har derfor særlig fokus på opretholdelse af den mentale sundhed både på og uden for banen. Kasper arbejder fuld tid i Mental Motion.
Kasper Henriksen

Mentaltræning badminton er ligesom andre sportsgrene afgørende for, at du kan præstere optimalt og opnå dine mål. Mentaltræning giver dig den mentale styrke der skal til, når eksempelvis stillingen er lige og du skal spille om det afgørende point. Mentaltræning i badminton er, at lære sig selv at kende både på og uden for banen, så du kan præstere, selv når du er under pres. Du har måske prøvet:

 

  • At få en eller flere kendelser imod dig, som forstyrrer dit fokus?

 

  • At din mor, far eller træner råber noget som forstyrrer dit fokus?

 

  • At træne fantastisk men så snart du spiller kamp så præsterer du ikke?

 

Mentaltræning badminton er at kunne holde fokus og lade de gode handleplaner få kontrol i pressede situationer. Tanker og følelser, både positive og negative, vil altid være en helt naturlig del af det at spille badminton. Med mentaltræning kan du lære at håndtere dine reaktioner, så du handler i overensstemmelse med dine værdier og træffer de gode valg i de afgørende situationer. Du får med andre ord konkrete værktøjer til at håndtere din nervøsitet og frygt, holde dit fokus i afgørende situationer, strukturere din hverdag og være mentalt forberedt i din træning og kamp! 

 

Kunne du tænke dig at mentaltræne? Så læs mere her

 


mentaltræning badminton

 

Mentaltræning Badminton: Hvad siger spillerne selv?

For bedre at forstå de mentale mekanismer der gør sig gældende i badminton, har vi spurgt en række af vores badmintonatleter, hvad de mener om mentaltræning badminton og hvordan de arbejder med det:

For Michelle har tålmodighed både på og uden for banen været et af de vigtigste områder for hende som badmintonspiller. Hendes fokus på tålmodighed har til tider hængt hende ud af halsen, da det har tvunget hende til at tage stilling til de valg hun generelt tager, til gengæld er hun ikke i tvivl om vigtigheden af mentaltræning:

 

”Mit råd til dig der overvejer at starte til mentaltræning er, at møde op til en uforpligtende samtale. Det kan godt virke enormt nørdet at sidde at gå så meget i dybden med sine egne tanker, men det er virkelig spændende. Jeg er blevet en gladere og dygtigere udgave af mig selv. Det har fået mig til at overveje valgene jeg træffer, om det er den bedste løsning på længere sigt, eller om det bare er det fedeste i ’nuet’. Det er et enormt stort dilemma, som jeg arbejder med rigtig mange gange i løbet af træninger og især kampsituationer. Samtidig er det også overvejelser der er værd at tage med i sit liv ude for sporten.”

 


mentaltræning badminton

 

For Mikkel har mentaltræning hjulpet ham til at blive klogere på sig selv og hvad der sker når han kommer under pres.

”Mentaltræningen har gjort rigtig meget for mig, for eksempel kan jeg mærke at jeg er blevet mere selvbevidst og at jeg er blevet bedre til at være “opmærksom” på mig selv, både på banen men også udenfor banen. Det er det jeg har haft mest fokus på i mit forløb, og det har hjulpet mig med at lære mig selv at kende i pressede situationer. Derudover har jeg lært hvordan jeg tackler forstyrrelser omkring mig, så de ikke tager overhånd. Det kan for eksempel være kærester, klubskifte osv.”

Også Mikkel kender, ligesom Michelle, betydningen af at mentaltræne og ved at det kræver både dedikeret og hårdt arbejde. 

”Selve mentaltræningen fylder nu lige så meget for mig som den “normale” træning gør. Jeg ved at jeg aldrig kan gå hen og blive den bedste til badminton hvis jeg kun fokuserer på badmintontræningen – det mentale kan gøre hele forskellen, og det er det ved at gøre for mig!”

 


mentaltræning badminton

 

Du kan læse mere om Michelles mentaltræning her og ligeledes læse hvordan Mikkel arbejder med det mentale her

 

Mentaltræning Badminton: Hvordan arbejder vi med mental træning i badminton hos Mental Motion?

Hos Mental Motion arbejder vi med mental træning og anvender en række forskellige strategier og fokusområder, når vi arbejder med badmintonspillere:

 

  • Step 1) Vi laver en brainstorm over dine udviklingspunkter, og tager en snak om hvem du gerne vil være som spiller og som menneske. Vi tager udgangspunkt i de situationer du gerne vil optimere.

 

  • Step 2) Vi uddanner dig i det vi kalder ‘bevidsthedstræning’. Her lærer du hvordan du træner din evne til at registrere hvornår du er i en situation der er svær – og hvad der præcist sker med dig i situationen.

 

  • Step 3) Vi laver en gameplan for hver af de situationer som du gerne vil optimere udfra de ønsker du har i forhold til hvem du vil være og hvordan du vil agere.

 

  • Step 4) Vi påbegynder den konkrete træning i hvordan du holder dig til din gameplan, når du står i en udfordrende situation – denne træning tager tid. Her følger vi dig tæt på sidelinjen enten i praksis på banen, igennem telefonsamtaler, møder på kontoret og via facebook og sms. Vi har tæt kontakt. 

 


mentaltræning badminton

 

Mentaltræning Badminton: Vindermentalitet i Badminton

Med mental træning kan du forbedre dig og med tiden udvikle vindermentalitet. Med vindermentalitet bliver du i stand til, i højere grad, at træffe de gode valg. Men det kræver hårdt arbejde og du er nødt til at se mental træning som værende lige så vigtigt som den daglige fysiske, tekniske og taktiske træning. Du er med andre ord nødt til at tage stilling, stilling til om du har den målrettethed, vilje og engagement der skal til for at udvikle vindermentalitet.

 

Du kan mentaltræne individuelt, men også sammen med andre. Læs også om vores talentklub hvor du laver mental træning sammen med andre, her

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

 

andre har også læst


Mental træning: Hvad går det ud på?

Mental træning bliver ofte forbundet med diverse visualiserings- og åndedrætsøvelser, eller snakke om dine målsætninger og hvordan du kan blive bedre – men mental træning er meget mere end

Se mere

3 videotips til hvordan du hjælper dit barn ud af tankemylder

Tiden lige nu kalder på denne evne mere end nogen sinde før for vores børn og unge   Evnen til (helt bevidst) at flytte sin opmærksomhed, når svære tanker og følelser presser sig

Se mere

Tør du at satse på en karriere i sport?

Eller tager du hellere den ”sikre” vej? Hvis du kan svare ja til det første er du langt. Hvis du kan svare ja til det næste, kan du have udbytte af at arbejde med dig selv mentalt. Lad os

Se mere