Mentaltræner: Hvorfor er jeg sidste udvej?

Stine N. Lyhne

Stine N. Lyhne

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Stine er specialiseret i sportspsykologi, og hvordan den mentale sundhed kan opretholdes i elitesportens verden. Ved siden af jobbet i Mental Motion udgiver Stine forskning om mental sundhed i sport.
Stine N. Lyhne

Mentaltræner: Hvorfor ser mange atleter det stadig som en sidste udvej at kontakte en mentaltræner?

mentaltræner

Mentaltræner: kan du genkende dig selv i de 3 årsager?

 

Hvorfor er det så svært for unge atleter, at kontakte en mentaltræner – når det er dem der oplever hvordan deres hjerne gang på gang spænder ben for dem, når de er under pres?

 

Forskere fortæller, hvorfor så mange atleter fravælger en mentaltræner

Som noget helt nyt har forskere undersøgt, hvorfor alle atleter ikke mentaltræner. Særligt tre årsager ser ud til at betyde mere end noget andet:

 

1) stigmatisering

2) mangel på viden om hvordan man mentaltræner

3) mangel på tid

 

Hæng fast og læs videre. Du får nemlig en uddybende forklaring på hvorfor så mange atleter holder igen med at kontakte en mentaltræner. Måske kan du genkende dig selv? Din datter? Søn? Eller nogle af dine atleter?

 

 

Årsag #1: En mentaltræner er for dem der ikke kan levere varen 

Vidste du at frygten for at blive set på som ’svag’ er det der er blevet påpeget af unge atleter, som den største årsag for ikke at kontakte en mentaltræner?

 

Mange atleter har oplevet at blive set ned på som svage af både andre atleter, trænere og omverdenen, hvis de har samarbejdet med en mentaltræner. Desværre så har forskning vist, at stigmatiseringen ikke kun påvirker atleternes egen adfærd. Stigmatiseringen afskrækker nemlig også folk omkring atleterne i en sådan grad, at de undgår at anbefale dem at kontakte en mentaltræner, i frygt for at udlevere dem som nogle der har kuk i kasketten.

 

Jeg kan heldigvis fortælle dig, at virkeligheden er en helt anden. Det er nemlig sådan, at man kun kan blive blandt de bedste atleter hvis man ikke kun træner det tekniske, taktiske og fysiske – men også det mentale (tonsvis af forskning har bevist mentaltrænings effekt de sidste 30 år). Hvor er det synd for de atleter der aldrig får muligheden for at se hvad de rent faktisk kan gøre med deres talent, hvis hjernen også blev taget i brug.

 

 

Årsag #2 – Mentaltræner – hvad for en snegl?

De unge atleter nævner at mangel på viden om hvilke muligheder der er for at træne mentalt og hvordan man kommer i kontakt med en mentaltræner gør beslutningen om at træne hjernen uoverskuelig.

 

Forskning har vist, at frygten for hvad det indebærer at mentaltræne og for at føle sig utilpas ved tanken om at skulle tale om følelser, fylder så meget for de unge atleter at det bliver nemmere at lade vær med at tage kontakt.

 

Jeg kan virkelig godt forstå at det kan være svært at vide hvad mentaltræning går ud på, særligt fordi at mange mentaltrænere arbejder vidt forskelligt. Og så særligt det der med følelser, det er heller ikke altid helt nemt at tale om. Men husk på, at så længe man udskyder en beslutning, jo længere tid udskyder man problemet – det er jo kun svært indtil man får det lært.

 

 

Årsag #3 – Hvordan skal jeg nogensinde få tid til en mentaltræner i min travle hverdag?

Størstedelen af unge atleter oplever deres hverdag som stresset, derfor nævner de at mangel på tid er en faktor som spiller ind på beslutningen om at arbejde med en mentaltræner. Atleterne syntes simpelthen at det er uoverskueligt at finde tid til også at mentaltræne.

 

Forskning viser, at fordi udbyttet af at arbejde med en mentaltræner ikke er målbart, i forhold til den tekniske, taktiske og fysiske træning, så er det for stort et sats at tage tid fra til det i en allerede stresset hverdag – særligt fordi man ikke ved om det virker?

 

At finde tid er selvfølgelig altid en prioritering, og du må gøre op med sig selv hvad der er vigtigst for dig. Men jeg kan love dig, at det mentale er ligeså vigtigt (hvis ikke vigtigere) som alt den anden træning. Kun ved at træne mentalt, kan du lære din hjerne at arbejde med og ikke mod dig, så du til både træning og konkurrence kan fokusere på det som er væsentligt for dig i forhold til din udvikling.

 

 

Har jeg lige beskrevet dig? (spørgsmål fra en mentaltræner)

Kan du genkende sig selv i det ovenstående?

 

Det forstår jeg godt. Det er aldrig nemt at kaste sig ud i noget nyt, og slet ikke hvis man tror på at det at arbejde mentalt er et svaghedstegn. Prøv i stedet at se det som modigt. Modigt fordi du tør lære noget nyt. Gå en ny vej. Tage udfordringen op.

Men det er selvfølgelig helt op til dig.

 

Spørg dig selv: Hvor vigtigt er det for dig at dygtiggøre dig? Hvor vigtigt er det for dig at blive en af de bedste? Hvor vigtigt er det for dig at være mentalt stærk?

Du er nød til at række ud for at nå, og at arbejde mentalt er ikke noget man bare lige lærer. Ting sker ikke af sig selv. Du skal tage ansvaret. Det er dit valg.

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

Du kan booke en gratis samtale her

 

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Motivation sport: Hvad er motivation i sport?

”Er du ikke topmotiveret i din sport, så burde du måske lave noget andet?” Sådan har jeg ofte hørt både trænere og forældre sige til deres atleter/børn. Heldigvis oplever jeg også, at

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Svømmeren Thomas

Svømmeren Thomas – Om at arbejde mentalt og håndtere sin nervøsitet Thomas startede til svømning tilbage i 2004 og begyndte derefter at dyrke det på konkurrenceniveau i 2008. Han elsker

Se mere

Motivation til træning – få her 3 trin til øget motivation ✅

Kender du det, når motivation til træning driller.   Når det at skulle til træning ikke er det, der står øverst på ønskelisten?   Sådan er det for de fleste fra tid til

Se mere