Mental coaching – til atleten der gerne vil være mentalt stærk og udvikle sig

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne Reffstrup Mortensen

Mental coaching – til atleten der gerne vil være mentalt stærk og udvikle sig

Der er mange myter og ideer om hvad mental coaching er. Der tales både om at atleter skal ligge i store rundkredser og bare træne deres åndedræt, et hurtigt quick fix ved simple teknikker eller en god genetik – enten har du det eller har du det ikke. I gennem vores praktisk arbejde i Mental Motion hører vi mange af sådan historier om hvordan mental coaching bliver brugt i sportsverdenen.

 

– Jeg fik at vide, at jeg bare skulle gøre mig stor. Strække armene ud, spænde i hænderne og sige jeg godt kunne. Hvis jeg gjorde det hver dag, så ville selvtilliden komme.

Sofia, gymnast

 

– Min træner sagde, at jeg bare skulle tænke positivt. Så det prøvede jeg.

Jeppe, fodboldspiller

 

– Alle på holdet fortalte mig, at enten var jeg mental stærk ellers var jeg ikke.

Rasmus, ishockeyspiller

 

Har du også fået lignende beskeder om mental coaching?

I Mental Motion vil vi altid spørge – ‘virkede det så, den tilgang’?

 

Sofia: Jeg kunne ikke rigtig mærke nogen forskel

 

Jeppe: Jeg synes faktisk det blev værre

 

Rasmus: Jeg blev lidt trist, så var jeg jo er ikke mentalt stærk.

 

Mental coaching er intet quick fix eller overnaturlige kræfter – DET ER TRÆNING. Alle kan træne på deres mentale styrke, så længe de investerer og arbejder med det.

 

Hvad er mentalt coaching?

Forestil dig at du er en bjergbestiger, hvor toppen er det du drømmer om. Du står på bjerget og kigger op. Der ligger store søer, skove, kløfter og steder på bjerget, der er skjulte. Det er det samme som gælder, når du er atlet. Der er en masse (svære) valg du skal tage og mange udfordringer du skal igennem – også valg som du ikke har lyst til, men bliver nød til, hvis du skal bestige DIT bjerg.

Mental Coaching

 

Turen, som bjergbestiger, er alt fra at arbejde med at præstere når der er rigtig meget pres på, til overblik over en hektisk hverdag, hvilke værdier der skal guide dig når det er rigtigt hårdt eller du har lyst til at give op (og det har du nogen gange og det er helt naturligt) og målsætninger.

 

Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du kan arbejde med at præstere under pres, så læs her.

 

Når der arbejdes med mental coaching, er det afgørende, at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem konsulenten og atleten. Hvis ikke begge personer åbner op, kan det være rigtigt svært at komme ind til kernen af det du skal arbejde med.

Mental coaching tager nemlig udgangspunkt i den enkeltes oplevelser. Vi har alle forskellige motiver, problemer og drømme, som driver os og derfor er alle atleters bjerge forskellige (men selvfølgelig oplever mange atleter de samme udfordringer). Der er ingen der reagerer og arbejder på præcis samme måde.

 

Mental Coaching

 

Hvordan foregår mental coaching i praksis?

Mental coaching er ikke bare en ta selv buffet, hvor alt bliver serveret for dig. Du skal aktivt bidrage til udviklingen. Det er et samarbejde mellem konsulent og atlet, hvor det gælder om, at finde de rigtige redskaber til dig. Der skal arbejdes flittigt, da hver session altid vil have øvelser som skal trænes i praksis.

 

 

– Du vrider min hjerne – Alberte, fodboldspiller

 

 

Ovenstående citat fortæller det ret godt.

Der skal tænkes og reflekteres over din hverdag, træning, problemer, valg, udfordringer, mål og udvikling og selvfølgelig i samarbejde med konsulenten.
Og det er slet ikke nok, da der skal handling bag ordene!

Der vil være en masse redskaber og metoder, som skal afprøves, udfordres, fejles, opleves, ændres og tilpasses. Ved at komme ud og afprøve redskaberne og metoderne vil du blive bedre til at præstere når det gælder, overskue din hverdag, holde fokus på opgaven, følge dine værdier, prioritere din tid og valg i hverdag og meget mere.

 

Mental Coaching

 

Mental coaching

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion
Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

 

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

3 videotips til hvordan du hjælper dit barn ud af tankemylder

Tiden lige nu kalder på denne evne mere end nogen sinde før for vores børn og unge   Evnen til (helt bevidst) at flytte sin opmærksomhed, når svære tanker og følelser presser sig

Se mere

Mentaltræning håndbold: Tag dine negative følelser alvorligt – før du ender med helt at miste lysten

Mentaltræning håndbold: Så vigtigt er det at få styr på dine negative følelser   For nyligt har et stort studie foretaget på håndboldspillere vist at de negative følelser som

Se mere

Mentaltræning Badminton: Hvorfor er det afgørende?

Mentaltræning badminton er ligesom andre sportsgrene afgørende for, at du kan præstere optimalt og opnå dine mål. Mentaltræning giver dig den mentale styrke der skal til, når eksempelvis

Se mere