Mathias ”Zanka” Jørgensen åbner op og fortæller om tabet af sin far og hans egen vej til toppen

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion i 2010. Siden 2012 har hun været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og arbejdet med flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet den store online vidensportal for sportsforældre 'Sidelinjen', og også udviklet Mental Motion Online.
Janne Reffstrup Mortensen

Mathias ”Zanka” Jørgensen om tabet af sin far og hans egen vej til toppen

 

Zanka startede som 3 årig  med at spille fodbold i B93, da hans lidt ældre venner tog ham med til træning. Derfra har fodbold altid været en stor del af hans liv, hvor han også har spillet i flere forskellige internationale ligaer.

Da han var 16 år gammel skiftede han Østerbro klubben ud med grønsværen hos FC København, og derefter kom han til storklubben PSV i Holland. I dag står den på engelsk topfodbold i Premier League hos Huddersfield Town.

 

 

Fodbold er en stor del af hans liv, men Zanka fortæller også, at der er andet end fodbold. Han gennemførte en gymnasial uddannelse under opstarten til hans professionelle karriere, samt prioriterede tid med venner og familie, da det var vigtigt for ham.

”Det er vigtigt at have en god base, så når jeg har det godt, så spiller jeg også godt…. Hvis det ene ben på taburetten ikke fungerer, så har jeg de andre at støtte mig til” – Zanka.  

 

 

Ungdomsårene – fodbold i B.93, familie og venner 

 

Zanka voksede op på ydre Østerbro, hvor han boede sammen med sin far, mor og søster. Hans mor og far havde forskellige tilgange til, hvordan Zanka skulle opdrages i  sporten, som på forskellig(e) vis har (sat sigt præg) ‘præget’ i ham.

– Min far var meget anderledes til at opdrage børn end min mor og der var mange forskellige ideer om, hvordan børn skulle støttes i sporten. Jeg var lidt pylret – mors dreng –  og han var mere kritisk end min mor – det har sat et aftryk i mig og givet mig en vis hårdhed – Zanka. 

 

 

Da Zanka var 12 år gammel døde hans far og det var en svær tid for ham. Det udviklede en vis form for hårdhed, som gjorde det svært for ham, at tage andres hverdagsproblemer alvorligt.

 – Det har haft en negativ effekt på mit sociale liv, at jeg ikke har kunne tage folks hverdagsproblemer seriøst – Zanka.

 

 

Miljøet i fodboldklubben B93 har været afgørende for ham,  her følte han at han var sammen med sine bedste venner..

”Det sociale var virkelige vigtigt… der var en rigtig god social omgang mellem spillere og trænere.. og som gjorde at jeg ikke følte at jeg gik glip af noget” – Zanka.

Der var gode værdier i klubben, som gjorde, at der var et rigtigt godt socialt miljø mellem spillere og trænere, men samtidige en stigende elitær tilgang op gennem årene.

 

Den professionelle karriere – selvtillid og støtte 

 

Det er hårdt at skulle præstere gang på gang i et miljø, hvor det forventes at du ikke laver fejl. Her fortæller Zanka, at selvtillid er vigtig for ham. Med alderen har han lært, hvordan han kommer ind i sin “mentale zone”, så han lettere kan præstere i kampene. Når det ikke helt fungerer på banen, sætter han stor pris på  venner og familie, der støtter ham uden for banen. De giver ham selvtilliden, når han har svært ved at finde den på banen.

”Min mor har altid sagt, at jeg bare kunne stoppe, hvis jeg ikke ville det mere og det var da jeg havde henholdsvis kontrakt i FCK og PSV… Det har været rart at der altid har været opbakning hjemmefra og jeg stadig var sønnen, Mathias” – Zanka. 

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


Min far som sportsforælder #3: Jeg er blevet den tennisspiller jeg er i dag pga. min far

Hvorfor har jeg skrevet denne blog om min far som sportsforælder? - Kunne man passende spørge. (Læs del 1 af historien om Philip og hans far HER, og del 2 HER) Af Philip Ørno, Tidligere

Se mere

Teamgym-forældre: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrence

Teamgym-forældre: 3 trin til at støtte dit barn bedst i konkurrence   Du er med dit barn overalt. I hvert fald de første år af dit barns talentudvikling, som formentlig betyder, at du

Se mere

Svømmeforældre: se her → konsekvenser ved energimangel

Får mit barn energi nok? Hvis du er svømmemor eller svømmefar, så har du et barn der fra en meget tidlig alder træner rigtig meget. På den måde er svømmeatleter tidligere mere udsatte end

Se mere