Mathias ”Zanka” Jørgensen åbner op og fortæller om tabet af sin far og hans egen vej til toppen

Jesper Rasmussen

Jesper Rasmussen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Jesper har specialiseret sig i sportspsykologi, hvor han har haft særligt fokus på teams med stor interesse i interne relationer og hvordan en fælles retning er afgørende for, at få teamet og atleter til at trives og præstere. Ved siden af sit arbejde i Mental Motion er Jesper også tilknyttet et projekt for udsatte unge på Nørrebro.
Jesper Rasmussen

Mathias ”Zanka” Jørgensen om tabet af sin far og hans egen vej til toppen

 

Zanka startede som 3 årig  med at spille fodbold i B93, da hans lidt ældre venner tog ham med til træning. Derfra har fodbold altid været en stor del af hans liv, hvor han også har spillet i flere forskellige internationale ligaer.

Da han var 16 år gammel skiftede han Østerbro klubben ud med grønsværen hos FC København, og derefter kom han til storklubben PSV i Holland. I dag står den på engelsk topfodbold i Premier League hos Huddersfield Town.

 

 

Fodbold er en stor del af hans liv, men Zanka fortæller også, at der er andet end fodbold. Han gennemførte en gymnasial uddannelse under opstarten til hans professionelle karriere, samt prioriterede tid med venner og familie, da det var vigtigt for ham.

”Det er vigtigt at have en god base, så når jeg har det godt, så spiller jeg også godt…. Hvis det ene ben på taburetten ikke fungerer, så har jeg de andre at støtte mig til” – Zanka.  

 

 

Ungdomsårene – fodbold i B.93, familie og venner 

 

Zanka voksede op på ydre Østerbro, hvor han boede sammen med sin far, mor og søster. Hans mor og far havde forskellige tilgange til, hvordan Zanka skulle opdrages i  sporten, som på forskellig(e) vis har (sat sigt præg) ‘præget’ i ham.

– Min far var meget anderledes til at opdrage børn end min mor og der var mange forskellige ideer om, hvordan børn skulle støttes i sporten. Jeg var lidt pylret – mors dreng –  og han var mere kritisk end min mor – det har sat et aftryk i mig og givet mig en vis hårdhed – Zanka. 

 

 

Da Zanka var 12 år gammel døde hans far og det var en svær tid for ham. Det udviklede en vis form for hårdhed, som gjorde det svært for ham, at tage andres hverdagsproblemer alvorligt.

 – Det har haft en negativ effekt på mit sociale liv, at jeg ikke har kunne tage folks hverdagsproblemer seriøst – Zanka.

 

 

Miljøet i fodboldklubben B93 har været afgørende for ham,  her følte han at han var sammen med sine bedste venner..

”Det sociale var virkelige vigtigt… der var en rigtig god social omgang mellem spillere og trænere.. og som gjorde at jeg ikke følte at jeg gik glip af noget” – Zanka.

Der var gode værdier i klubben, som gjorde, at der var et rigtigt godt socialt miljø mellem spillere og trænere, men samtidige en stigende elitær tilgang op gennem årene.

 

Den professionelle karriere – selvtillid og støtte 

 

Det er hårdt at skulle præstere gang på gang i et miljø, hvor det forventes at du ikke laver fejl. Her fortæller Zanka, at selvtillid er vigtig for ham. Med alderen har han lært, hvordan han kommer ind i sin “mentale zone”, så han lettere kan præstere i kampene. Når det ikke helt fungerer på banen, sætter han stor pris på  venner og familie, der støtter ham uden for banen. De giver ham selvtilliden, når han har svært ved at finde den på banen.

”Min mor har altid sagt, at jeg bare kunne stoppe, hvis jeg ikke ville det mere og det var da jeg havde henholdsvis kontrakt i FCK og PSV… Det har været rart at der altid har været opbakning hjemmefra og jeg stadig var sønnen, Mathias” – Zanka. 

 

Ønsker du at høre det fulde podcast Zanka om tabet af sin far og hans egen vej til toppen, så klik ind på Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre.

 

Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre er stedet, hvor du fra eksperter kan få direkte svar på alle dine spørgsmål, opsøge vigtig viden og adgang til et online forum, der kan hjælpe dig.

 

Som medlem hos Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre har du adgang til:

  • Over 30 artikler og podcasts udviklet direkte til dig, der er sportsforælder
  • Interviews med sportsforældre, atleter og eksperter
  • Online forum, hvor du kan stille dine spørgsmål til eksperterne eller ganske anonymt dele dine tanker og dilemmaer
  • Adgang til lukket hemmelig Facebook gruppe kun for medlemmer, hvor eksperterne også løbende deltager i debatter
  • Og meget mere.


BOOK EN GRATIS

SAMTALE


Lad os tage en snak om hvad Mental Motion er - og hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig

andre har også læst


Mental træning: Hvad går det ud på?

Mental træning bliver ofte forbundet med diverse visualiserings- og åndedrætsøvelser, eller snakke om dine målsætninger og hvordan du kan blive bedre – men mental træning er meget mere end

Se mere

Min far som sportsforælder #1: “Jeg ville så gerne gøre far glad”

Jeg er søn af en meget engageret sportsforælder Det gjorde ondt på ham, når jeg tabte, fordi det gjorde ondt på mig..   Af Philip Ørnø, Tidligere Professionel Tennispiller og

Se mere

Hvad er konsekvenserne ved energimangel?

Får mit barn energi nok? Du ved det med garanti; at dit barn skal have temmelig meget indenbords for at få den rette mængde energi, når han eller hun træner meget. Derudover skal der også

Se mere