Klubskifte #2: Jeg blev en snob

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion i 2010. Siden 2012 har hun været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og arbejdet med flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet den store online vidensportal for sportsforældre 'Sidelinjen', og også udviklet Mental Motion Online.
Janne Reffstrup Mortensen

Mit klubskifte til USA gjorde mig til en snob

af Philip Ørnø, Tidligere Professionel Tennisspiller og nuværende elitetræner

 

Om aftenen, når vi var færdige med dagens træning, sad jeg ofte og spillede guitar. Det var en akustisk Epiphone med en varm, rund og dyb lyd, som lød skide godt uanset hvor dårligt man måtte spille på den. Og det mener jeg faktisk. Uanset hvor dårlig, man var til at spille, hjalp guitaren én på vej. Og det var også fint de første 10 gange, Ryan klimpede Wonderwall og forsøgte sig som en nasal Liam Gallagher uden en tone i livet. Det var okay de næste 20 gange, men klokken 23 på en onsdag, hvor jeg sad med et essay om fedme i USA, fik jeg nok af den tonedøve larm. Jeg tog guitaren fra ham med et hårdt ryk og lagde den ned i guitarkassen. ”Så er det nok,” sagde jeg og gik tilbage til mit skriv på den bærbare. Ryan så lidt forfjamsket ud og sad bare og stirrede måbende på mig. Jeg fortrak ikke en mine. Jeg sad blot og gloede ind i skærmen. Efter et minuts stilhed, brød Ryan sammen af grin. Da jeg godt kunne se, at jeg havde opført mig som en snob, kunne jeg heller ikke holde mig længere. Vi tumlede rundt af grin.

 

Selv på tennisbanen forandrede jeg mig …

På tennisbanen var jeg også begyndt at blive en snob. Jeg sad og nørdede youtube videoer af profferne, gamle kampe, nye kampe, studerede deres bevægelser, spillemønstre, teknik og taktik. Jeg læste artikler om biomekanik og bøger om det psykologiske aspekt af sporten. Ryan og jeg havde fundet noget at snakke om og følte, at vi var klogere end de andre på holdet. De vidste jo ikke hvordan, man spillede spillet. Her er et udkast fra en mail, jeg skrev i løbet af de første måneder:

 

De tænker ikke over hvad de gør, og de kan ikke ændre taktik i en kamp, hvis tingene ikke går som planlagt. Dette overrasker mig, da dette jo er collegetennis. Situationen er den, at det faktisk kun er mig og Ryan der forstår eller går op i det psykologiske aspekt i tennis. Dette har Ryan fortalt vores træner, specielt fordi mig og Ryan gerne vil spille double sammen, fordi vi har det godt med hinanden på banen. Vi er begge ret usikre og har det ubehageligt når vi spiller double med de andre. Så i dag til træning spillede mig og Ryan double mod Steve og Rob og dernæst Brad og Rob. De er virkelig højtrøstede på banen og laver forskellige formationer og signaler til hinanden, og det er fint nok. Problemet er bare at de ikke kan finde ud af at administrere det. Der er ingen grund til alt det pis. Det er kun, når man spiller pro-niveau at man virkelig har brug for alle de tekniske finurligheder. Specielt hvis man ikke kan finde ud af at udføre dem.

Så mig og Ryan spillede bare, ingen signaler, ikke så meget snak, ik så meget pis, vi spillede bare efter intuition og instinkt. Ryan havde åbenbart udtænkt de her doubler. Så han skabte kampen… På en måde. Dvs. han spillede ikke tennis, han flyttede ikke fødderne og han slog ikke igennem på et eneste slag. Han placerede bolden stille og roligt og lavede mange fejl eller slog et blødt vinderslag for at bryde deres rytme og få dem til at implodere, som han kalder det. “Self implosion, dude, I’m telling you, you

can make these guys lose their minds!” sagde han. Hans self-implosion teknik, går ud på at han spiller på den måde og laver de vildeste og mest håbløst umulige slag og pisser modstanderen fuldstændigt af. Og han har spillet til det.

I mellemtiden var mit job at spille “rigtig” tennis og slå alle de gode slag og være den solide spiller, som jeg er blevet ret god til. De her drenge blev så pissesure at de slet ikke vidste hvad de skulle gøre af sig selv. De tyrede bolde udover hegnet og stoppede til sidst med at lave signaler og i det hele taget bevæge sig. Mig og Ryan hyggede os bare og spillede frit og grinede af de sindssyge slag vi slog. Mission accomplished.

Vi spillede et sæt mod begge modstandere og vandt 6-4 i begge. Det var for fedt. De var så pissed off at de ikke engang kiggede os i øjnene, da de sagde tak for kampen!

 

Et klubskifte tvinger dig til at skabe nye bånd, men…

Det er svært at spille på hold sammen. Man er både modstandere og medspillere. Modstandere fordi man skal spille udfordringskampe mod sine holdkammerater og kæmpe om en plads i hierarkiet. Man gør sig også umage for at få trænerens anerkendelse. Det kan være hårdt at skulle gå hinanden på klingen på den måde. Ofte vil der være en følelse af berettigelse og bedreviden. Det er den umodne reaktion på konkurrence. Den demonstrerer jeg fint i ovenstående.

 

I sidste ende er man nødt til at respektere sine holdkammerater men også sine modstandere, fordi man må sande, at man dels er tvunget til at træne med andre i tennis og at det er ens modstandere, der gør én bedre til tennis. Det skulle jeg finde ud af hen ad vejen. I starten kæmpede jeg uvidende og ufortrødent videre for at blive første single på holdet.

 

Læs første del af Philips historie om klubskifte til USA – HER

 

 

Mental Motion - elitetatleter

E-bogen ‘Drømmen om guldet‘ giver dig indblik i 7 eliteatleters liv. De deler deres erfaringer med op og nedture (inklusiv hvad et klubskifte kan betyde) – måske du kan lære noget? Læs mere om bogen HER

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

Du kan booke en gratis samtale her

 

andre har også læst


Klubskifte #1: Fra lille Danmark til store USA

Tænk at mit første klubskifte skulle være til den anden side af atlanten ... af Philip Ørnø, Tidligere Professionel tennisspiller og nuværende elitetræner   Står du også overfor

Se mere

Når livet udenfor sporten driller …

Sporten og hverdagen hænger sammen   Sportspsykologi handler om meget mere end bare den præstationspsykologiske del af sporten. Det handler også om psykologien i livet uden for sporten.

Se mere

SMARTE-MÅL – Sådan sikrer du dig en god målsætning

  Alle atleter har drømme, oftest store drømme. Det er ingen skam at tænke stort og være bevidst om det man gerne vil opnå.   Mange lad det dog blive ved håbet, håbet om at

Se mere