Kære Træner. Sådan får du dine atleter (stærkere) tilbage efter Coronapausen

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion i 2010. Siden 2012 har hun været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og arbejdet med flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet den store online vidensportal for sportsforældre 'Sidelinjen', og også udviklet Mental Motion Online.
Janne Reffstrup Mortensen

 

Intet er som det var.

 

Heller ikke dine atleter.

De tror måske at alt bare bliver som det ‘plejede’ at være. Men det gør det ikke. De har nemlig forandret sig.

Nogen har ikke opdaget det endnu, men langt de fleste har.

 

Kære træner

 

Jeg skriver derfor denne artikel til dig i håb om at du (med den store viden du har om de unge mennesker du nu igen kan få lov til at dele hverdagen med) – på bedst mulig vis kan hjælpe dine atleter tilbage til sporten og til en hverdag i balance.

Det er nemlig sådan at fra mit bord (som sportspsykologisk konsulent i Mental Motion)  har det overrasket mig hvor mange af vores unge atleter der har fået øjnene op for, hvad de gerne vil tage med fra livet før Corona og hvad de ikke ønsker at tage med.

Det har taget R*** på mig hvor vild en udvikling rigtig mange unge mennesker har gennemgået de sidste 3-4 måneder. Fra at være nærmest, på robotagtig vis, kodet til at sove, spise, pakke, skole, spise, træne, spise, sove til pludselig at se på deres liv i et helt nyt lys.

For mange var Corona en kærkommen pause til refleksion. Ikke den type refleksion, de selv besluttede sig for, men en refleksion som ligesom bare skete… fordi der var…

… ro.

Måske for første gang i meget meget lang tid. Bare ro. Alene hjemme på værelset med ret mange timer i døgnet der blev fyldt med online undervisning (for nogen) og med selvtræning, men også bare med …

 

ingenting.

 

Eller ihvertfald hvad de måske ville have kaldt ingenting før i tiden.  Altså sådan noget som at gå en tur, lytte til en podcast, lave mindfullnessøvelser, hænge ud med familien…

 

Aktivitet der ikke direkte giver et resultat.

 

 

“Jeg har fået mere ro i mit hovede”

“Jeg har fundet ud af jeg godt kan lide mit eget selskab”

“Jeg har faktisk brug for at være alene”

“Jeg nyder at spise aftensmad med min familie uden at have en bagkant”

“Jeg har kunnet give meget mere slip på de mange krav jeg har til mig selv”

“Mine tanker om hvad andre tænker fylder ikke nær så meget”

 

 

Hånd i hånd går forsiden med bagsiden. Og det her har fyldt mindst ligeså meget for mange.

 

 

“Jeg har ikke motivation for at træne mere”

“Det er jo bare det samme og det samme igen og igen”

“Jeg keder mig”

“Jeg savner mine venner”

“Jeg ved ikke om jeg har lyst til at dyrke min sport på den her måde mere”

“Men hvad skal jeg så, hvis jeg ikke vil dyrke sport”  “Hvad vil mine holdkammerater, min træner og mine forældre sige?”

 

 

Her taler vi om de helt store og svære følelser.

Angst.

Sorg.

Usikkerhed.

Modløshed.

 

(OBS: Jeg har samlet alle Mental Motions modeller og mentaltræningsøvelser på en online platform. Jeg holder prisen på et minimum indtil 1. august, så så mange atleter som muligt stadig kan nå at få adgang og starte mentaltræning henover sommeren. 1 august stiger prisen med 1000 kr. – få adgang til alt materialet HER )

 

 

Kære træner

 

– min appel til dig når I nu vender tilbage til træningsbanen allesammen, er at du er yderst opmærksom på at det I forlod – ikke er det I vender tilbage til. Dine atleter har forandret sig. De har fået en livslektie af dimensioner, som for rigtig mange har sat rigtig meget i gang. Og hvis ikke de har fået hjælp og støtte undervejs til at italesætte forandringen og processen, vil du opleve, at mange at de unge atleter slet ikke ved, hvad det er der sker med dem. De mærker bare deres følelser og lytter til deres tanker, og mangler formentlig hjælp til at placere det hele.

Det værste du kan gøre som træner lige nu, er at fortsætte hvor du slap. Eller kun tænke i at modificere den fysiske træning. Og slet ikke tage hånd om den tid vi alle sammen har været igennem.

 

Jeg håber derfor sådan at du vil:

 

  • tage dig god tid til at lytte til den enkelte det næste lange stykke tid
  • være særligt opmærksom på den enkeltes reaktioner
  • spørge ekstra meget ind til den enkeltes liv uden for sporten (og dermed få indblik i all around trivsel)
  • tager personlige hensyn når du planlægger træningstid, mængde, intensitet mm
  • etablere nye rutiner i træningstiden, hvor I taler sammen om det der er svært
  • hive forældrene ind til forældremøde, så I sammen kan italesætte oplevelsen af tiden derhjemme og planen for samarbejdet herfra
  • afholde jævnlige møder med andre trænere og ledere i klubben, så I kan hjælpe og sparre med hinanden ift. hvordan I tackler denne næste fase
  • række ud efter sparring med eksperter, når du står i situationer, hvor du er i tvivl
  • lægge en konkret plan for hvordan I undervejs i træningstiden får talt sammen om både det gode og det svære Corona har lært den enkelte. (Der ligger så uendelig meget udvikling i at få dine atleter til at dele deres oplevelser med hinanden netop nu, både på det individuelle og team mæssige plan. Og selvfølgelig gentagne gange over en periode)

 

– Og mest af alt sørge for at sluse de unge atleter ind i en hverdag med masser af træning igen på en stille og rolig måde, hvor krop og sind kan følge med.

 

Jeg hepper på dig i denne tid. Du står med et kolosalt stort ansvar i dine hænder. Jeg er overbevist om at hvis du er opmærksom på ovenstående, så kan du løfte dine unge mennesker til et helt nyt niveau. Bare vent og se.

 

Kh. Janne

 

 

 

andre har også læst


Optimer din træningsindsats: følg 10 bud fra talentchef i Danmarks Basketball Forbund

Hvordan gør du din træning bedre? - følg de 10 bud fra basketball forbundets talentchef Steen Guido er  Talentchef i Danmarks Basketball Forbund. Han er en inspirerende træner, som vi har

Se mere

Effektiv træner kommunikation: Hvordan kommunikerer du effektivt som træner?

Sådan sikrer du dig at du er effektiv i din træner kommunikation Den vigtigste og mest udfordrende færdighed, for at opbygge stærke relationer til dine atleter, assistenter og andre involverede

Se mere

5 mentaltræningsøvelser der vil styrke dit mindset under corona nedlukning

Det kræver noget helt særligt at holde sig godt kørende mentalt når hverdagen er markant anderledes end det man plejer.   Jeg giver dig her 5 øvelser du kan lave HVER uge - nogen af dem

Se mere