Idrætspsykologi & Motivation

3 psykologiske behov

Idrætspsykologisk forskning: Den indre motivation kommer fra tre menneskelige behov

 

Det er nok de fleste sportsudøvere – hvis ikke alle – der nogen gange føler, at det er svært at komme af sted til træning.

Det er koldt og vådt og mørkt. Ømheden fra træningen igår sidder stadig i kroppen. Sofaen føles SÅ varm – og Netflix er så tiltalende. Du har nok prøvet det med ikke at føle dig motiveret. At træningen er det sidste du har lyst til lige der.

Måske har du i de perioder fået at vide, at det er vigtigt, at din motivation kommer indefra? Men hvad betyder det?  Måske har din træner, mor eller far sagt at “du skal ville sporten for sportens egen skyld”. Men hvad har det med motivation at gøre?

 

 

 

Idrætspsykologi: den indre og ydre motivation

Den motivation du ifølge forskere i idrætspsykologi skal træne – kaldes den indre motivation. Den indre motivation er bestemt af den glæde du føler – når du dyrker din sport. Altså det din sport giver dig imens du dyrker den.

 

Det kunne f.eks. være glæden ved en glidende tackling i det våde græs, eller fornemmelsen af at slå et helt rent slag, eller følelsen af at være let i en bevægelse, eller at føle sig stærk. Altså alt det du elsker ved din sport – som du oplever imens du dyrker den.

 

Det er den indre motivation, og det er det der får os til at ville gøre aktiviteten igen og igen. Vi er afhængige af den indre motivation for at føle en lyst og glæde ved en aktivitet, siger forskere i idrætspsykologi.

Den ydre motivation er sådan set alt andet. Anerkendelse, penge, resultater og så videre.

 

Læs også med her, hvis du gerne vil vide hvad vindermentalitet er?

 

Idrætspsykologi: Derfor skal du kende til de 3 behov

Hvis du skal styrke eller bevare den indre motivation, så er der specielt tre faktorer, der er afgørende. Det viser en stor mængde forskning inden for idrætspsykologi.

 

Den forskning som der linkes til nedenfor bygger på en motivationsteori som to motivationsforskere Edward Deci og Richard Ryan har udviklet igennem 40 år. Teorien kaldes Self-determination Theory og som navnet antyder, bygger teorien på det faktum, at alle mennesker gerne vil bestemme over eget liv.

 

Det som motivationsforskerne påstår, og som nu er påvist i et utal af videnskabelige studier i idrætspsykologi, er at alle mennesker har tre basale psykologiske behov.

 

  1. Et behov for at føle sig kompetent

  2. Et behov for at have medbestemmelse

  3. Et behov for gode sociale relationer

 

Desto mere de tre basale behov bliver tilfredsstillet, desto mere vil vores motivation komme inde fra.

 

 

 

 

3 helt konkrete råd til at træne din indre motivation

Idrætspsykologi: Husk det du gør godt

Vi har altså allesammen et behov for at føle os kompetente, med andre ord, at føle at du er god til det du laver. Det betyder, at det er utrolig vigtigt, at du er god til at evaluere dig selv. At du er god til at være fair imod dig selv. At du er god til også at huske på alt det, som du gør godt. Og der er, uden tvivl, en masse du allerede gør godt!

 

Vi mennesker er fejlfikserede af natur. Vi er trænet i at se fejl så vi kan rette dem. Og det er ofte en god ting, men det betyder desværre også, at vi er meget bedre til at huske de fejl vi har lavet, end alt det vi er lykkedes med. Det betyder, at vi som regel vurderer os selv dårligere, end vi behøver. Men hvis man øver sig, kan man blive god til at lægge mærke til alt det, som man gør godt.

 

En måde du kan blive bedre til at have fokus på det du lykkes med, kunne være, at skrive tre ting ned, som du gjorde godt efter HVER træning.

 

Det er en god strategi både fordi det hjælper dig med at huske det, som du har gjort godt. Men også fordi det vil hjælpe dig til også i fremtiden at lægge mærke til flere af dine succeser. Det er vigtigt at fejre sine succeser, også de små, for hver gang du fejrer dine succeser, så tilfredsstiller du dit behov for kompetence. Og det er mad for din motivation.

 

Tryk her og test din selvtillid

 

Idrætspsykologi: Få indflydelse der, hvor det er vigtigt for dig

Du har også et behov for medbestemmelse. Det kan du tilfredsstille ved at søge indflydelse. Selvom det kan betyde, at du skal påtage dig lidt ekstra opgaver, er det godt givet ud. Fordi med indflydelse kommer der frihed. Frihed til at gøre tingene på en måde som er vigtig for dig.

 

En strategi kunne være, at beslutte at tage initiativ mindst en gang til hver træning. Tænk over det inden, og fortæl så din træner om en ting, du godt kunne tænke dig at arbejde på.

 

Det vil helt sikkert blive modtaget godt.

Hvis vi f.eks. kigger på den fysiske træning, så er der helt sikkert nogle øvelser du synes giver mening at lave? Måske endda nogen du rigtig godt kan lide at lave.

Spørg dig selv: Hvis jeg gør en indsats, kan jeg så komme til at være med til at bestemme, hvilke øvelser jeg skal lave?

 

Hvis du selv har været med til at vælge dine øvelser, så er der en god sandsynligheden for, at du synes, at de giver mening. Og når de ting der sker til træning giver mening for dig, vil det være utrolig meget nemmere for dig at forblive motiveret.

 

Læs mere om mentaltræning for atleter her

 

Idrætspsykologi: Tag valg ud fra den, som du er

Til sidst har du et behov for at være i gode sociale relationer. Et behov for at føle at du hører til. Det betyder, at det er vigtigt, at du er klar på, hvad du står for, og hvad der skal til, for at du føler, at du hører til.

 

Hvor gode er dine relationer til de andre på holdet? Klubben? Trænere?

 

Måske kunne det være spændende at kigge på, om du kan optimere din relation til nogen af dem du ikke taler så meget med? Måske kunne du søge dem lidt mere. Starte med et hej. Fortælle om din weekend. Eller gå sammen med en ny hver gang du er til træning. 

 

Nu ved du hvorfor det er vigtigt at træne sine relationer. Du ved at det kan være afgørende for din motivation på de hårde dage, hvor træning ikke er det du har mest lyst til.

 

Du kan teste din mental styrke på 30 sek lige her

 

Vi i Mental Motion er enige med den idrætspsykologiske forskning omkring motivation

Vi arbejder også ud fra de 3 psykologiske behov når vi arbejder med atleter, trænere og teams. I Mental Motion kan vi nemlig se hvilken forskel det kan gøre i det mentale arbejde, at arbejde med at træne sig selv til at få de 3 behov dækket.

 

Hvis du er interesseret i at høre mere om hvad mental træning er her hos os, så book en uforpligtende snak HER.

 

 

 

Hvis du også tænker at mentaltræning er sidste udvej – så er der flere der har det som dig

læs bare med her