Hvor ofte spørger du dig selv: Hvorfor?

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne Reffstrup Mortensen

Hvorfor spørge sig selv “hvorfor”?

 

Kender du til det, at man slår autopiloten til. Dagene går. Ugerne. Månederne. Uden at man stopper op og lige ser sig omkring, og mærker efter over hvorfor man gør som man gør?

Handlinger bliver til vaner. Og vaner stiller vi ikke spørgsmål ved. De er der bare. For det har de altid været. Eller næsten altid. I hvert fald så længe vi kan huske.

 

Men er vores vaner gode for os? Mental Motion, sportpsykologisk konsulent Janne R. Mortensen, Sportpsykologi, sportspsykolog

Nogle er helt sikkert. Og andre er helt sikkert ikke.

 

Jeg taler ofte med atleter der fortæller om en måde at gøre tingene på, med den simple forklaring at sådan har de altid gjort. Når jeg så stiller spørgsmålstegn ved om det er det optimale for dem at gøre tingene på lige netop den måde, så får jeg ofte et …

 ”det ved jeg faktisk ikke”
 De glemmer at spørge sig selv; hvorfor? Hvorfor gør jeg dette? 

 

“Jeg har vist glemt hvorfor”

Ved en tilfældighed falder jeg i snak med en konkurrerende atlet før en ironman skydes i gang.

Jeg spørger ind til om hun glæder sig til at skulle i gang ..

 

Hun fortæller:

”Om jeg glæder mig? … Det ved jeg ikke rigtig. Nej, det tror jeg ikke. Nej, jeg glæder mig ikke. Det er vist ikke det rigtige ord. Jeg kan ikke rigtig beskrive det … men jeg kan ikke rigtig mærke den der motivation. Glæden. Jeg burde jo syntes det her er fedt. Jeg har jo trænet så hårdt for at nå hertil  i dag. Jeg ved ikke hvad der er sket. Lige nu kan jeg kun tænke på hvor ondt det kommer til at gøre. Hvor lang tid jeg skal udholde smerten. Hvor hårdt det bliver. Det er faktisk som om at jeg ikke rigtig kan huske, hvorfor jeg gør det her…”

 

I præstationssammenhænge, hvor det handler om at kunne præstere når man skal, er en stor del af essensen for at dette skal lykkes, at være bevidst om hvorfor man skal præstere.

Hvorfor er jeg her? Hvad betyder det for mig, helt præcist?

 

Svaret på dit “hvorfor” er vigtigt at kende

Det er vigtigt at tænke nogle tanker om, hvorfor du gør som du gør. Rigtig mange gange kan vi befinde os i situationer, hvor vi bare gør noget – uden egentlig at tillægge det helt bevidst mening. Har vi ikke tillagt det helt bevidst mening, og ved præcis hvorfor lige netop dette er vigtigt for os, så kan det være rigtig svært at holde fast, især når man er under pres.

I alle præstationssammenhænge er der pres på.

 

Et fokusord, der minder dig om dit “hvorfor”

Har du et fokuspunkt der er hægtet på betydningen af det du laver, altså noget der besvarer dit: Hvorfor?

Der er større sandsynlighed for at du kommer igennem din præstation, også i de perioder, hvor det føles mindre rart, hvis du har noget der minder dig om dit hvorfor – en sætning, et fokusord, et mantra.

Tænk over det næste gang du står foran en præstation.

Spørg dig selv: Hvorfor?

Det handler om at vide præcis hvorfor man gør som man gør…

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

Du kan booke en gratis samtale her

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

3 videotips til hvordan du hjælper dit barn ud af tankemylder

Tiden lige nu kalder på denne evne mere end nogen sinde før for vores børn og unge   Evnen til (helt bevidst) at flytte sin opmærksomhed, når svære tanker og følelser presser sig

Se mere

Mentaltræning fodbold: Sådan styrker du din mentalitet som fodboldspiller 

Mentaltræning i fodbold handler om at lære at håndtere BÅDE det individuelle og kollektive pres   Fodbold er Danmarks nationalsport. En holdsport hvor du som individuel skal præstere,

Se mere

5 ting I som familie kan have særligt fokus på, der vil styrke jeres relation i en ellers urolig tid

  Sådan passer du bedst på dig selv og dine nære imens Corona raser   Corona raser der ud ad. Det har stået på længe, og ingen af os ved hvor længe det skal vare

Se mere