Hvad er talent?

Sidsel Iversen

Sidsel Iversen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Sidsel er specialiseret i sportspsykologi med fokus på skiftet fra en sports- og hverdagskultur til en anden. Hun er tilknyttet både klubber, eliteklasser og arbejder med individuelle forløb fuldtid i Mental Motion.
Sidsel Iversen

Hvad er talent?

Talent er et omdiskuteret begreb, der har vundet forskellige definitioner igennem tiden, og svaret på ”hvad er talent?” vil formentlig variere alt afhængig af, hvem du spørger.

 

I sportens verden har man i flere år været interesseret i at udpege talenter, og gerne så tidligt som muligt, så teams, forbund, klubber og talenthold har kunnet målrette træning og ressourcer til at tilfredsstille talenterne mest muligt.

 

Ved første øjekast kan det måske virke smart, men udfordringen opstår, når man netop skal til at udvælge og definere, hvem der er talenter og hvem der ikke er.

 

For hvad er talent egentlig…?

 

Er det noget, vi er født med?

 

Eller er det noget vi træner os til?

 

Eller er det en kombination af flere?

 

 

(bliv ved at læse… et bud på definitionen kommer længere nede…)

 

Hvad er talent i Danmark?

Det er ikke nødvendigvis samme definition man møder i Danmark og andre steder i verden. I Brasilien har man for eksempel en helt anden opfattelse af hvad er talent end man har i Danmark. Fortæller man en brasiliansk fodboldspiller, at han er et talent, men samtidig kræver, at han skal træne hårdt, opstår der tvivl og undren hos spilleren, fordi dét at arbejde hårdt er forbeholdt dem, der ikke har talent.

 

I Danmark har man udviklet en bredere forståelse af talent, der rækker længere end blot at fokusere på medfødte egenskaber eller evnen til at blive ved med at træne i lang tid.

 

Hvad går mentaltræning egentlig ud på…? Bliv klogere lige HER

 

Talentparadigmer

Gennem årene har begrebet talent gennemgået forskellige paradigmer. Det er gået fra det biologiske, til det psykologiske og til det nuværende miljø-paradigme.

 

Hvad er talent ud fra det biologiske paradigme?

Ud fra det biologiske paradigme betragtes talentet som delvist genetisk bestemt og færdigheder er arvelige. De arvelige faktorer indebærer fysiologiske faktorer, kropskomposition og motoriske faktorer.

 

Derfor er talent domænespecifikt. En håndboldspiller og en gymnast vil ikke have talent inden for begge sportsgrene, fordi arbejdskravene er vidt forskellige.

Enten har en atlet talent eller også har den ikke – og ud fra dette paradigme er det derfor muligt at spotte et talent i en tidlig alder, og udpege det til fremtidig succes.

 

Hvad er talent

 

Hvad er talent ud fra det psykologiske paradigme?

 

Talentet ud fra det psykologiske paradigme bunder som udgangspunkt i tillærte færdigheder, men også medfødte egenskaber har indflydelse. Dog er det træningen, der er den vigtigste parameter for udviklingen af talentet, og psykologiske færdigheder som motivation og kognitiv parathed er afgørende.

 

Det er altså ikke nok at tro på, at de medfødte forudsætninger bringer talentet øverst på skamlen – der skal mange timers kvalitetstræning til at nå derop.

 

Inden for denne tilgang til hvad er talent anerkender man altså vigtigheden af træningen, men der eksisterer forskellige opfattelser af, hvordan den skal være.

 

To opfattelser – begge understøttet af forskning – gør sig gældende.

 

Den ene er kendt som 10.000-timers reglen. Den handler om, at mængden af kvalitetstræning er indikator for, om man når verdensklasseniveau. Og som navnet indikerer, er det altså 10.000 timer, der skal til.

 

Den anden opfattelser bygger på sen specialisering. Det betyder, at talentet skal have mulighed for at afprøve flere forskellige sportsgrene inden vedkommende vælger, hvor talentet skal udfoldes. Denne tilgang bygger på opfattelsen af, at en varieret og bred base af bevægelsesformer er afgørende for talentet.

 

Læs også om, hvordan du kan bevare eller styrke din motivation lige HER

 

Hvad er talent

 

Hvad er talent med miljøet som afgørende faktor?

Den nyeste betegnelse for talent tager i høj grad miljøet i betragtning, når der fokuseres på og ”udpeges” talenter. Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi og førende inden for forskning i talentudviklingsmiljøer.

 

Han definerer talent således:

 

Talent er et sæt af karakteristika, kompetencer og evner, der er udviklet på basis af medfødt potentiale og mange års træning, konkurrence og interaktion med det omkringliggende miljø”

(Henriksen, 2008)

 

Talent er med andre ord summen af medfødte (arvelige/biologiske) kompetencer som gennem mange års træning med kvalitet, udvikles i et miljø som fremmer talentets færdigheder.

 

Det betyder altså̊, at der er flere faktorer, der har indflydelse på udviklingen af et talent. Heriblandt de genetiske forudsætninger, de tekniske, taktiske og mentale færdigheder, det omkringliggende miljø, kvaliteten samt mængden af træning.

 

Denne definition gør det svært at udpege talenter tidligt, fordi så mange faktorer er taget i betragtning. I praksis ses jo også atleter, som – på papiret – ikke har de bedste fysiske forudsætninger for at nå verdenstoppen, men gør det alligevel. Samtidig er der også set eksempler på atleter, som via sen specialisering, og gennem god og målrettet træning kan kompensere for nogle af de parametre, hvorpå de ellers ikke ville blive udpeget til senere succes.

 

Men denne definition på ”hvad er talent?” åbner muligheden for flere atleter. Har en atlet for eksempel ikke de mest optimale forudsætninger, men en lyst og vilje til at træne og dygtiggøre sig, og bruge de muligheder og ressourcer, der eksisterer i miljøet, kan dette være nok til at opnå succes på trods. Måske kunne mental styrke for eksempel være fordelagtigt…?

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

Book en uforpligtende samtale HER

 

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Mød en Mental Motion Atlet: Triatleten Nikoline

"Mentaltræning er for mig ligeså vigtigt som den fysiske træning. For mig betyder det rigtig meget at jeg både mentalt og fysisk er stærk, for på den måde får jeg det bedste ud af min

Se mere

Mentaltræning golf: Sådan udnytter du tiden omkring golfslagene fuldt ud og optimerer dit game markant

  Mentaltræning golf: derfor skal du kende dine rutiner imellem dine slag   Mange golfspillere, golftrænere og forskere i golfpræstation har længe været enige om at

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Kajakroeren Agnes

Om at genfinde meningen med sporten og skabe ro ved det rette fokus   Agnes startede til kajak i en sen alder, da hun tilfældigt blev introduceret til sporten til en håndboldafslutning -

Se mere