Hjælp! Jeg har mistet min passion!

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne Reffstrup Mortensen

Når din passion bliver taget fra dig

 

Når du, som eliteatlet bliver skadet, er det normalt at føle det som du har mistet en del af din identitet. Hele dit liv er jo bygget op om sporten, og ja, selvfølgelig er der andet man kan tage sig til, og man kan studere, og se sine venner, og finde en ny hobby… Men det ændrer bare ikke på det faktum, at det liv der var bygget op om sporten, det må du sige farvel til. For nogen er det resten af livet, og for andre, blot for en stund .. I begge tilfælde følger en ‘sorg’ periode med.

 

Drømmen om at udleve sin passion

Caroline kommer fra dansens verden, hvor hun primært har bevæget sig indenfor klassisk ballet.

 “Jeg har danset, så længe jeg kan huske tilbage! Det startede for sjov, men blev så mere og mere seriøst med årene. Min drøm var at blive professionel danser. Jeg var så heldig, at den drøm gik i opfyldelse! Desværre erfarede jeg at mine knæ havde fået slemme slidskader gennem mange år med daglig hård belastning. Det satte en ende på min dansekarriere for 7 år siden.”

 

Caroline oplevede det som den største udfordring i hendes liv, at hun pludselig ikke kunne danse på samme niveau mere.

 

 “I forbindelse med min exit fra elitesport var det så svært at acceptere mine pludselige begrænsninger – så uanset, hvor meget vilje og motivation jeg har, så er der ting jeg bare ikke kan. Det er noget jeg stadig arbejder med i dag”

 

Faktisk prøvede Caroline for et par uger siden at genoptage dansen med stor entusiasme, hun troede endelig på hun var  klar til igen at jeg kaste sig over sporten. Denne beslutning resulterede i Caroline have store forhåbninger om at komme tilbage til sin gamle eliteform, og trænede derfor i al sin fritid!

 

IGEN, sagde knæene fra.

 

“Igen måtte jeg indse at jeg har den begrænsning og altså aldrig kan blive professionel igen. Det bragte en masse gamle følelser tilbage; det er et tab at miste sin passion. Det gjorde ondt.

 

Caroline kæmper stadig kampen mod skaden, og det at skabe mening uden elitesport i sit liv ..

 

 “Min skade har tvunget mig til at tænke i nye baner, evaluere mit liv, hvad der er vigtigt for mig og hvorfor. Så jeg kan ikke dyrke elitesport, men jeg kan så meget andet, som den gamle sang lyder. Selve disciplinen og strukturen jeg har fra at være eliteatlet, bruger jeg i andre områder at mit liv – for eksempel mit arbejdsliv.

 

Jeg skulle ændre mit selvbillede fra at være eliteatlet til at være forhenværende eliteatlet. Det var ret svært. Hele mit livsgrundlag blev revet revet væk; den ting der havde fyldt så meget i mit liv i alle de år var der pludselig ikke længere. Det efterlod et tomrum, som skulle fyldes ud. Hvad nu? Jeg flyttede på kollegie og startede på studie hvor jeg fik et helt nyt netværk – det åbnede virkelig mine øjne – der findes så mange andre spændende ting i verden! I dag har jeg fuldført mit studie og har et almindeligt arbejde, og en masse forskellige interesser. Jeg ville ikke have undværet min fortid som eliteatlet, for det har givet mig meget, som jeg bruger i dag. Men jeg er glad for mit nye, afbalancerede liv”.

 

Det vigtigste råd: Brug baglandet!

Når Caroline er spurgt, hvad hun ville råde andre til i samme situation, siger hun:

“Brug baglandet! Støtte fra de nærmeste er altafgørende i kriseperioder. Og find andre interesserer at fokusere på – det hjælper! Man skal indstille sig på at det er en sorgproces man skal igennem, men der er lys for enden af tunnelen. Og find glæden over, at der er mange andre ting i livet, man nu kan få tid til. På en måde er det også en befrielse! Erfaringerne fra livet som eliteatlet, at disciplin og hårdt arbejde betaler sig, lader sig overføre til det nye liv som studerende, arbejdstager, eller hvad du nu giver dig i kast med. Det giver dig en fordel over alle de andre – brug den!”

 

At håndtere en sådan proces kan for mange være svær at tackle på egen hånd, her er det vigtigt at søge støtte.

Tak til Caroline, for at dele sine tanker!

 

Kom ind til en gratis og uforpligtende samtale med en mentaltræner hos Mental Motion

Vi tilbyder alle atleter en gratis og uforpligtende samtale. Her taler vi om hvordan et evt. forløb kunne se ud for dig. Vi taler om hvordan du mentaltræner hos os og du kan stille alle de spørgsmål du må have. På den måde kan vi sikre, at du får et godt indblik i, hvordan vi arbejder med mentaltræning, og hvad du kan forvente, hvis du vælger at starte et samarbejde med os.

Du kan booke en gratis samtale her

andre har også læst

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/9/9/e/mentalmotion.dk/httpd.www/wp-content/themes/html5blank-stable/functions.php on line 809

Tør du at satse på en karriere i sport?

Eller tager du hellere den ”sikre” vej? Hvis du kan svare ja til det første er du langt. Hvis du kan svare ja til det næste, kan du have udbytte af at arbejde med dig selv mentalt. Lad os

Se mere

Mød en Mental Motion atlet: Løberen Clara

Løberen Clara – Om at arbejde mentalt og ikke sammenligne sig med andre Clara er langdistanceløber og har i 7 år løbet blandt de bedste i Danmark. Clara startede med langdistanceløb fordi hun

Se mere

Motivation til træning – få her 3 trin til øget motivation ✅

Kender du det, når motivation til træning driller.   Når det at skulle til træning ikke er det, der står øverst på ønskelisten?   Sådan er det for de fleste fra tid til

Se mere