At være forældre til en eliteatlet…

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion i 2010. Siden 2012 har hun været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og arbejdet med flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet den store online vidensportal for sportsforældre 'Sidelinjen', og også udviklet Mental Motion Online.
Janne Reffstrup Mortensen

Det kan være udfordrende at være forældre

Hvad gør man når ens barn pludselig begynder at miste interessen for sporten? Hvordan støtter man sit barn bedst mulig i transitionen fra talent til elite? Og hvad hvis barnet slet ikke vil være elite, på trods af et stort talent? Hvordan håndterer man som forældre et barn i teenageårerne, der pludselig lukker i og ikke længere deler tanker og følelser automatisk?

 

Der er mange udfordringer forbundet med det at være forældre til et elitebarn i sportens verden, og for den sags skyld helt sikkert også mange udfordringer forbundet med bare at være forældre i det hele taget, barn i elitesport eller ej.

 

 

Når forældre er i tvivl

Jeg har igennem årene modtaget en del henvendelser fra forældre der er i netop denne situation. En situation, hvor de ikke længere ved hvilket ben de skal stå på. På den ene sidder vakler alt den tid, energi og ressourcer, der er brugt på at støtte barnet til, hvor det er i dag, og på den anden side vakler den helt rationelle tanke, nemlig at barnet selvfølgelig skal vælge selv.

 

Men fordi man vil sit barn det bedste, er der også en frygt for, om det barnet nu engang vælger, for eksempel at kvitte sporten, nu også ER det bedste… Måske opstår der frygt baseret på, hvad så nu? Hvad skal der så blive af barnet? Hvis de ikke har sporten i deres liv, hvad skal de så lave? (her taler vi om forældre, hvis børn har trænet hver dag, og ofte mere) Måske ryger de ud i noget ballade, nu de ikke har sporten at holde fast i? Måske begynder de at feste for meget? Eller måske mangler de bare støtte og gode ideer til fremtiden.

 

Støt dit barn optimalt i sporten – også når det er svært og hårdt


Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!

Tilmeld mig nu

 

 

En krævende tid for dit barn – og Jer som forældre!

Det er alment kendt at transitionen fra talent til elite er den absolut sværeste for en eliteatlet, det er her der sker de største og mest betydningsfulde ændringer, såsom valg af uddannelse, evt. arbejde, kærester, klubskifte, eventuelle skader, forskel i  præstationsniveau, flytte hjemmefra osv osv. Det er netop her at mange atleter vælger at sige stop.

 

Men det er ikke kun atleterne, der oplever denne periode som hård og svær, også deres forældre har svært ved at vide, hvordan de støtter deres børn bedst. Til spørgsmålet om hvordan forældre bedst muligt kan støtte deres børn til at klare transitionen fra talent til elite – og hvordan de bedst muligt håndterer de udfordringer de møder som forældre, når deres børn er i netop denne fase, kan jeg kun svare, at eftersom udfordringerne jo ofte er vidt forkellige, kan jeg ikke give et generelt svar. Desværre. Men børnene er forskellige, ligesom deres behov.

Det kræver altid at mødes, og dermed tage en snak om de enkelte situationer.

 

MEN. Jeg kan dog generalisere på tre punkter:

  • Lyt til dit barn. Stil spørgsmål. Helst åbne spørgsmål der ikke kan besvares med et ja eller nej. Stil så flere spørgsmål til de svar, der kommer fra dit barn.
  • Ha’ tålmodighed. Mange unge finder det svært (og lidt irriterende) at skulle svare på spørgsmål fra sine forældre, som er dybere end bare – ‘har du haft en god dag’.
  • Vis interesse for det udenfor sporten. Mange atleter bruger rigtig meget tid i sporten. Det at få samtalerne og dermed tankerne hen på noget andet er ofte rigtig sundt og mentalt afslappende.

 

Det kræver øvelse

Derfor, skal dette øves over en længere periode, og blive en normal ting, at man taler om hvad der foregår, hvilke tanker der er, og hvad man føler i bestemte situationer. Dette er den bedste måde, du kan få indsigt i dit barn, og hvad han/hun oplever og ønsker. For det er jo netop det, det i virkeligheden handler om; at ville sit barn det bedste baseret på barnets egne ønsker. Derimod ikke sagt, at et barn i teenageårerne besidder al den indsigt og refleksion, det kræver at kunne tage den bedste beslutning, hvorfor det lige netop er her forældrene kommer ind i billedet. I kan hjælpe, støtte og guide via samtale. Og på den måde sammen tage den beslutning, der er bedst for barnet.

 

MEN. Igen skal man som forældre være opmærksom på at det er et bias, blot at være forældre , og at udfordringen ofte ligger i netop dét, ift. at få jeres børn til at åbne sig op. Derfor kan det være godt for barnet, også, at tale med nogen, der er helt udenforstående. Helt objektive. Helt uden skjulte agendaer.

 

For det er ikke nemt. Hverken for den unge, eller den ældre.

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


Sådan her oplevede 3 atleter deres skadesforløb

  Du skal møde 3 atleter, der alle har tacklet deres skade helt forskelligt. Fælles for alle 3 er dog, at de har arbejdet sig mentalt igennem deres skadesforløb.   Vidste du, at

Se mere

Sådan styrker du den vigtigste evne af alle hos dit sportsbarn – få de 3 råd her →

  Stærke relationer er omdrejningspunktet for, at vi som mennesker har det godt.   Relationen mellem dig og dit barn er derfor, selvfølgelig, særlig betydningsfuld. Det er

Se mere

3 tips til sportsforældre, der bruger rigtig meget tid på sidelinjen

Med disse 3 tips kan du som sportsforælder nemmere komme omkring svære situationer i hverdagen   I bruger rigtig meget tid sammen. Dig og dit barn. Fordi du er nemlig med på sidelinjen

Se mere