5 reaktioner du skal kende til i forbindelse med dit barns klubskifte

Stine N. Lyhne

Stine N. Lyhne

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Stine er specialiseret i sportspsykologi, og hvordan den mentale sundhed kan opretholdes i elitesportens verden. Ved siden af jobbet i Mental Motion udgiver Stine forskning om mental sundhed i sport.
Stine N. Lyhne

 

Et klubskifte er et af de skift alle atleter oplever på et eller andet tidspunkt i deres karriere. Alligevel er det et skift som rigtig mange atleter kan have tendens til at negligere i forhold til, hvad det egentlig kræver at skifte et træningsmiljø ud med et andet. 

 

 Det uforudsete ved klubskiftet 

 

Forstil dig en medalje, den har både en forside og en bagside. Forsiden er den flotte, den skinnende og der hvor resultatet af ens præstationen vises ved et tal eller en farve. Bagsiden derimod er der aldrig nogen der ser, men den følger med og er en ligeså stor del af medaljen som forsiden. Uden alt det hårde arbejde, de mange træningstimer og alt det man gik glip af var medaljen aldrig blevet en realitet.

 

Ligesom en præstation, så har et klubskifte også en forside og en bagside. 

 

 

Forsiden er alt det man forventer ved et klubskifte, for de fleste atleter har jo selv valgt at skifte klub. Enten fordi de ikke længere føler de kan udvikle sig optimalt der hvor de er, eller fordi der er opstået uoverensstemmelser. Derfor er den umiddelbare tilgang til et klubskifte ofte lettelse, glæde og gode forventninger til ’at nu bliver det hele meget bedre’… Men det er også benhårdt.

 

Bagsiden af klubskiftet er nemlig alt det man ikke så komme, hvorfor det i langt de fleste tilfælde også er rigtig svært.

 

Vær derfor opmærksom på de her 5 reaktioner, som vil være meget naturlige at dit barn gennemgår fra tid til anden, i hvert fald de første 6 måneder efter et klubskifte. 

 

1. Skuffelse 

At skifte klub bunder oftest i, at man ønsker noget bedre. En dygtigere træner, flere atleter på samme niveau, bedre træningsmiljø, mulighed for at spille op ad osv. Og selvom alt det lykkes og fungerer godt, så kan der stadig snige sig en følelse af skuffelse ind.

 

Dit barn kan nemlig godt have en tendens til at gøre den nye klub til ’den bedste klub for mig i hele verden lige nu’ – før skiftet. 

 

Når skiftet så sker, så vil det være meget naturligt at dit barn også indser, at der i den nye klub selvfølgelig også er modgang, tidspunkter hvor træningen ikke giver mening, hvor klubkammeraterne kører deres eget løb eller træneren kommunikerer på en måde, der er svær at forstå – Så forvent at skuffelse også vil være en reaktion efter et klubskifte, og vær klar med støtte og forståelse fra sidelinjen.

 

 

2. Forvirring 

Alt er nyt. Træner. Omklædningsrum. Kantinen. Lugten. Banen. Holdkammerater. Regler. Struktur. Uskrevne regler. Forventninger. 

 

Alt sammen noget, der vil gøre dit barn lidt forvirret i en periode. Det vil muligvis føre til … 

 

3. Irritation 

Måske oplever du et barn, der har lettere ved at blive irritabel end tidligere? Måske snerrer dit barn oftere af dig, lytter ikke, eller er stille og indadvendt? 

 

Dit barn er i overload af information. I det første (lange) stykke tid, vil dit barn bruge al sin energi på at passe ind. På at blive accepteret, vise hvad han/hun kan, skabe venner, lære rammerne at kende og kæmpe for at få spilletid eller plads på det bedste hold. 

 

Det kræver energi. 

 

Og da vi kun har en vis mængde energi at råde over, vil der højst sandsynligt ikke være meget tilbage til dig – når dit barn kommer hjem fra træning efter en lang dag. 

 

Derfor vil du også opleve at dit barn er …. 

 

Læs vores råd til dig der har et barn i et klubskifte

 

Du kan læse de sidste 2 reaktioner og få vores råd til, hvad du som sportsforælder kan gøre for at støtte dit barn bedst muligt igennem et klubskifte inde på Sidelinjen – mødestedet for sportsforældre.

 

Hvis du som sportsforælder tilegner dig denne viden, så ved du præcis, hvad der er på spil når dit barn udviser disse uventede reaktioner i forbindelse med klubskiftet. Tag en snak med dit barn om både det forudsete og det uforudsete ved skiftet til en anden klub. Det vil være en afgørende faktor for, hvordan han eller hun tackler det, fordi i på den måde har forberedt jer mentalt på, hvad der potentielt kan blive svært ved skiftet.

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

andre har også læst


3 ‘must follow’ råd til sportsforældre – der vil bakke op om glæde i sport 

Fordi glæde i sport er vejen frem    Som bekendt tager det tid at blive dygtig til noget. I hvert fald hvis man vil være rigtig dygtig! Derfor er det heller ikke overraskende, at unge

Se mere

Sportsforældre: 11 ting du skal være villig til for at støtte dit barn optimalt i sporten

11 ting du kan gøre for at styrke din relation til dit barn i forbindelse med sport:  - og samtidig er du med til at styrke dit barns selvbillede, evne til at tage ansvar, opbygge relationer og

Se mere

Sådan bruger du din telefon optimalt som atlet

Når du har læst denne artikel til ende, har du redskaberne til at bruge din telefon på en måde så det ikke forstyrrer dig unødvendigt.   For at lykkes skal vi have et overblik i

Se mere