5 mentale styrker sportsverdenen kan lære af DR Pigekoret

Janne Reffstrup Mortensen

Janne Reffstrup Mortensen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Janne startede Mental Motion i 2010. Siden 2012 har hun været en del af Team Danmark’s eksterne sportspsykologiske netværk, og arbejdet med flere landshold og topatleter. Janne har desuden startet den store online vidensportal for sportsforældre 'Sidelinjen', og også udviklet Mental Motion Online.
Janne Reffstrup Mortensen

Hvad delen har DR Pigekoret med atleter, sport og sportspsykologi at gøre?

 

Faktisk har det ret meget med hinanden at gøre. Atleter og korpiger lever nemlig begge et liv der ligner hinanden ret meget.

 

  • Begge parter går op i deres hobby, og dyrker den på højt plan.
  • De går i skole og forsøger at balancere imellem skoleliv, socialtliv og livet i sporten/koret.
  • De har præstationen til fælles. Begge søger den optimale præstation.
  • De træner og træner og træner for at optimere deres færdigheder til perfektion.
  • De skal indgå i et fællesskab. For pigerne i koret er det fællesskabet i koret, for atleter er det fællesskabet i et team og en klub. For alle gælder det således om at kunne samarbejde. Om at hjælp hinanden og være villige til at gøre hinanden bedre.
  • De har alle en træner/dirigent, der skal holde sammen på tropperne og som er den person de skal lære fra. Det er vigtigt for alle at et samarbejde med træneren/dirigenten er optimal.
  • Så er der fællesnævneren; miljøet. Et optimalt miljø for talentudvikling er åben og ærligt. Imødekommende og inspirerende. Et godt miljø er afgørende for udviklingen af både sangere og atleter.

 

Sååå … I bund og grund handler det for atleter såvel som for DR Pigekoret om …

 

… at skabe de rammer der gør det muligt at udvikle de specifikke individuelle og team færdigheder, der skal til for at kunne levere en top præstation.

 

Hvad enten du er dirigent eller træner er der altså en masse, som du som “leder” af teamet kan gøre, for at få det til at spille optimalt. For eksempel at få alle individerne til at arbejde i samme retning. Det er et af temaerne på vores træneruddannelse. Vigtigheden for at skabe en enhed med fælles mål er nemlig afgørende for det endelige produkt.

 

Jeg startede samarbejdet op med DR Pigekoret denne sommer. Jeg tilbragte f.eks. 2 dage med Koret på Engelsholm slot. De dage gav mig et tydeligt indblik i de særlige styrker netop dette kor har, og som jeg ved mange atleter og teams kunne lære meget af…

DR Pigekoret Mental Motion

 

5 vigtige mentale styrker du kan lære af DR Pigekoret:

 

1.Du er helt velkommen i vores team!

Sådan følte jeg det allerede efter den første time jeg tilbragte med DR Pigekoret. Pigerne lyttede, stillede spørgsmål, grinede af mine jokes (TAK!) og smilede. Jeg er ny. Fremmed. Og jeg er sportspsykologisk konsulent. Hvad fanden skal vi med dig? – det kunne de måske ligeså godt have tænkt, og måske haft lyst til at sige højt ..

Men nej. Det var hverken miner som ’ hvorfor er du her’ eller ’Hvad skal VI med sportspsykologi’ eller nogen anden form for modstand.
I stedet så var der oprigtig interesse i hvem jeg er, hvad jeg arbejder med og hvordan jeg kan hjælpe dem..

Med den tilgang er vi allerede helt utroligt langt i et godt samarbejde.

 

2. Tålmodighed er en dyd

Jeg er helt utrolig imponeret over de her pigers tålmodighed. Hver prøve (en træning hedder en prøve) tager 3 timer. I de 3 timer er der brug for fuld koncentration – skal vi sige – 90 % af tiden. Mange gange er det kun enkelte der får feedback, mens resten sidder tålmodigt og venter. Og vi taler altså 45 piger her. 45!
Så du kan måske godt forestille dig hvor meget tid der går med at være tålmodig mens andre får deres feedback, indtil man igen selv er på. Rimelig meget tid!

Samarbejdet ville aldrig gå hvis der ikke var en helt klar konsensus i koret om at man selvfølgelig er stille, kigger sine egne ting igennem når muligheden byder sig, og ellers bare venter på at man igen selv er på.

Jeg må nok sige at tålmodighed her er en dyd, jeg sjældent har set mage til andre steder. Wauw.

 

3. Plads til alle

I DR Pigekoret er der piger fra 16-22 år. En ret stor aldersspredning. Der er forskel på hvor du er i livet som 16 årig og går i 1g, eller om du er 21-22 år – færdig med gymnasiet og videre på universitetet. Sådan er det jo ikke stykket sammen på sportshold, men jeg kan måske snarere sammenligne det med en klub, og den aldersspredning der selvfølgelig også er i klubber.

I det her kor er der plads til alle, hvad enten du er 1g’er og ny i koret, eller medicinstuderende og en garvet Korpige. De har mentorordninger – som ’Kormødre’ der sørger for de nye i koret finder sig godt tilpas – og de har Tillidstanter, der har det overordnende overblik i koret. Der bliver gjort en god solid indsats for at ’der skal være plads til alle’.

 

4. Vanvittige høre egenskaber

Hold nu op hvor skal Korpigernes ører være toptunede til at høre selv de mindste petitesser. De mindste ændringer i toner hos dem selv eller dem der står omkring dem. Det er altså mange lyde på èn gang der skal navigeres i, og det er i sandhed en kunst at kunne det. Måske kan det sammenlignes med alle de små tekniske detaljer der selvfølgelig også er i enhver sportsgren, og som jo også imponerer mig gang på gang når de mestres.

 

5. Klassikeren: at tænke før man taler

Den her har vi hørt før. Tænk nu før du taler. Ja ja. Vi ved det. Det giver bare mening lige at tænke sig om en ekstra gang inden man lukker noget ud, så man på den måde sikrer sig at det 1) er relevant for andre end mig selv, 2) bliver formuleret på en måde så jeg er tydelig og 3) er præcist. I hvert fald kan man i et team på 45 mennesker undgå rigtig meget spildtid hvis man er opmærksom på hvordan man kommunikerer, stiller spørgsmål og kommenterer.

Så det her med at have nogle helt klare rammer for hvordan spørgsmål stilles under en prøve, er en væsentlig ting i forhold til at udnytte den tid man har sammen bedst mulig. For DR Pigekoret er rammerne tydelige. De skal gennemgå 4 faser – før et spørgsmål stilles.

Det gør det nemt og tydeligt at bevare en god kommunikation, når der er klare retningslinjer.

 

Lær af DR Pigekoret. Tag fat i et punkt eller 2 og forsøg at implementere det, der hvor du er. Hvis du synes, det er svært kan du tage et kig på vores træneruddannelse.  Her får du konkret viden til, hvordan du kan bruge mentaltræning som en helt naturlig del af din daglige træning. Øvelser, sparring og supervision er blot nogle af de elementer, vi tager i brug for at dygtiggøre dig i din trænergerning.

Klik her for at læse meget mere om uddannelsen.

 

 

 

 

andre har også læst


Sådan arbejder du med roller på dit team

Sådan arbejder du med roller på dit team   Hvorfor er der ingen der tager ansvar! Det er jo slet ikke hendes opgave! Så er vi bagud igen og alle spillerne gemmer

Se mere

Klubskifte #2: Jeg blev en snob

Mit klubskifte til USA gjorde mig til en snob af Philip Ørnø, Tidligere Professionel Tennisspiller og nuværende elitetræner   Om aftenen, når vi var færdige med dagens træning, sad

Se mere

Det skal du være opmærksom på som `forældrecoach` – Ifølge forskning

  Mange børn oplever at deres forældre er frivillige i foreningsidrætten i de unge år, som træner, hjælpetræner, holdleder osv. – eller om ikke andet så som ’lommecoach’ fra

Se mere