3 ‘must follow’ råd til sportsforældre – der vil bakke op om glæde i sport 

Sidsel Iversen

Sidsel Iversen

Sportspsykologisk konsulent hos Mental Motion
Sidsel er specialiseret i sportspsykologi med fokus på skiftet fra en sports- og hverdagskultur til en anden. Hun er tilknyttet både klubber, eliteklasser og arbejder med individuelle forløb fuldtid i Mental Motion.
Sidsel Iversen

Fordi glæde i sport er vejen frem 

 

Som bekendt tager det tid at blive dygtig til noget. I hvert fald hvis man vil være rigtig dygtig!

Derfor er det heller ikke overraskende, at unge atleter bruger mange timer ugentligt, og nogle endda dagligt, på deres sport. Og det influerer på familielivet, fordi hverdagen og familiearrangementer i højere eller mindre grad justeres efter trænings- og konkurrencetimerne.

 

I nogle familier er fokus på sporten så stor, at det ligefrem kan skade unge atleter

Faktisk har The Hufftington Post taget dette emne op – hvor den amerikanske sportspsykolog, Pratick J. Cohn, beskriver, hvordan sportsforældre’s tilgang til børnenes sport har ændret sig;

”For 40 år siden, da jeg gik i high school, dyrkede næsten alle sport af en og samme grund: det var sjovt! (Cohn)”

Det er jo lige præcis det, der er ekstremt vigtigt – at føle glæde i sport!

Heldigvis oplever jeg også, at majoriteten af de forældre, som jeg har kontakt med, har den tilgang til deres barns sport; at barnet skal opleve glæde og synes, at sporten er sjov. Heldigvis for det!

MEN

Sådan er det ikke hos alle familier.  

I dag har tilgangen ændret sig. Det er ikke kun glæde i sport, der tæller længere.  I dag handler det i høj grad om trofæer og medaljer, i kontrast til hvad sportpsykologen Cohn oplevede i sin barndom.

”Vi bekymrede os ikke om at please og tilfredsstille vores forældre ved at vinde kampe. At vinde præmier og trofæer var ikke slutmålet. I stedet kom vi ind i et ”flow” ved at konkurrere, og det var nok belønning for os” (Cohn). 

 

 

At komme i flow og nyde sporten er ikke længere nok

Alle de sportsforældre jeg har kontakt med, snakker om glæden forbundet med barnets sport. De snakker om at det er vigtigt at deres barn er glad, og nyder at dyrke deres sport.

MEN

De fleste snakker også om resultater, rangeringer og medaljer. Så faktisk kan man sige, at fordi dette emne netop også er på talebordet, så vil det altså sige, at forældrene bliver pleaset, stolte og glade, når deres barn præsterer godt og dermed opnår resultater.

Hmn… Det er en pudsig dobbelthed. For i virkeligheden betyder det vel, at barnet skal være glad OG vinde og dermed opnå resultater samtidig med at være glad?

 

Ja. Det er løsningen. Så langt så godt.

 

 

Men hvordan sørger et barn eller ungt menneske for at bevare glæden i sport når medaljeræset samtidig kører på fuld drøn?

Altså at være glad, vinde OG gøre sine forældre stolte på samme tid?

Tingene hænger sammen, men der er behov, for at skille dem ad i denne sammenhæng.

 

Hvis en atlet oplever, at hendes eller hans forældre føler stolthed, når hun/han leverer gode resultater, kommer det til at tage meget fokus, fordi børn ønsker, at deres forældre er stolte af dem.

Derfor bliver barnet glad, når det lykkes at præstere godt, hvilket forældrene kan opleve som, at barnet er glad for sporten, og dermed bliver forældrene glade. I sidste ende betyder det, at barnet føler, det har gjort sine forældre både stolte og glade – og sådan kan den spiral forsætte…. Lige indtil … barnet ikke længere præsterer lige så gode resultater.

 

Så ser billedet pludselig anderledes ud.

 

Barn bliver frustreret over, at det ikke kan gøre sine forældre stolte, og udtrykker det muligvis med frustration. Det gør forældrene kede af det, frustrerede eller triste at se deres barn reagere på den måde, for de holder jo fast i, at sporten skal være sjov… Men pludselig er sporten ikke længere så sjov, fordi de mindre gode resultater smitter af på hele familiens humør – og det kan atleten hurtigt komme til at føle sig ansvarlig for.

Ikke helt den situation, du som sportsforælder ønsker for dit barn, vel? (Lige om lidt giver jeg dig 3 gode fif til hvordan du undgår denne situation – så hæng i lidt endnu)

 

Barnets behov for at præstere perfekt, skaber du!

En atlet ønsker inderligt at præstere godt – ALTID!

Og er det nu muligt? For dig, dit barn eller en hvilken som helst anden?

Nej, det er det ikke. Ingen mennesker er i stand til at præstere godt altid. Punktum.

 

For at vende tilbage til den amerikanske sportspsykolog, Cohn, så fortæller han at mange atleter kommer til ham som perfektionister – hvilket vi i høj grad også oplever hos Mental Motion. Glæden ved sporten, erstattes af bekymring om udfaldet af en præstation.

 

”Perfektionistiske atleter bekymrer sig så meget om at præstere perfekt, så de kommer til at tænke for meget og ender med at fryse i konkurrencen. Disse atleter bekymrer sig også meget om, hvorvidt de skuffer deres forældre, deres træner eller deres holdkammerater, hvilket kan skabe frygt for at præstere” (Cohn).

 

Og hvorfor er det så egentlig så vigtigt, at børn og unge mennesker præsterer i dag?

Det er det fordi, der er enorm prestige i at kunne præsentere flotte resultater set i en social sammenhæng. Medaljer, trofæer, resultater – og høje karakterer i skolen – er nærmest blevet ensbetydende med succes i livet.

 

Men hvad sker der egentlig med et menneske – barn som ung som voksen – når hendes ellers hans succes i livet bliver vurderet ud fra resultater?

Tjo, der sker det, at resultaterne bliver noget man stræber efter. Måler sig efter. Lever efter.

Lever for.

Og pludselig er den gode intention, og årsagen til at starte med sporten i sin tid (GLÆDEN), erstattet af udefrakommende forventninger og mål.

Det er et pres. Et helt unødvendigt udefrakommende pres, som skabes i de reaktioner, som barnet oplever på daglig basis.

 

Og lige præcis DERFOR kan du hjælpe dit barn til øget glæde i sporten – ved at følge disse råd:

 

Følg disse 3 råd for at bibeholde dit barns glæde i sport 

 

    1. Lyt til dit barns mål og respektér dem – også selv om du mener, dit barn kan opnå bedre resultater, for måske er resultater ikke dit barns formål! Eksempel: spørg dit barn hvilke detaljer, hun eller han arbejder med i øjeblikket. Det kan være teknisk, mentalt, taktisk, fysisk eller socialt!
    2. Fokusér på dit barns udvikling – og hjælp dit barn til det, hvis hun eller han synes, det er svært! Eksempel: stil spørgsmål, der starter med hvordan. For eksempel ”hvordan oplevede du kampen i dag?”
    3. Ros dit barn for at gøre en indsats, for at udvikle sig, for at mestre en ny bevægelse eller teknik – ikke for at vinde en medalje! Eksempel: Bekræft og anerkend dit barns præstation uanset resultatet.

 

 

Meld dig ind på ‘Sidelinjen – støt dit barns talent’. Det er HELT gratis!


Du er kun ét klik fra at at få adgang til mange flere råd til hvordan du støtter dit barn bedst i sporten

Giv mig adgang nu

 

 

andre har også læst


3 tips til sportsforældre, der bruger rigtig meget tid på sidelinjen

Med disse 3 tips kan du som sportsforælder nemmere komme omkring svære situationer i hverdagen   I bruger rigtig meget tid sammen. Dig og dit barn. Fordi du er nemlig med på sidelinjen

Se mere

Hvordan ser en sportspsykologisk konsulents uge ud?

For en sportspsykologisk konsulent er der ikke to uger, ikke engang to dage, der er ens.     Jeg vil gerne give dig et udsnit af, hvordan min seneste uge har set ud. Den har nemlig

Se mere

Hvordan er man mor til en af verdens bedste fodboldspillere? Pernille Harders mor kommer her med 3 skarpe råd, du ikke bør gå glip af!

Annie Harder har haft en stor rolle i hendes datters talentudvikling   Udover mor-rollen med utallige timer bag rattet til og fra træning og kampe, har Annie også ageret holdleder. Selv

Se mere